Életstílus

2015.05.12. 14:51

Kiállítják Van Gogh íriszeit és rózsáit

Először láthatja együtt a nagyközönség Vincent van Gogh íriszeit és rózsáit a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban.

A Met saját gyűjteményében lévő Íriszek és Rózsák mellett az amszterdami Van Gogh Múzeumtól kölcsön kapott Íriszek, és a washingtoni Nemzeti Galéria kollekciójába tartozó Rózsák című festményeket vehetik szemügyre a New York-i intézmény látogatói a következő három hónapban.

A holland művész a saint-remy-i szanatóriumból való távozása előtt festette a képeket. Van Gogh 1888-ban költözött a franciaországi Arles-ba és a következő évben idegösszeomlás miatt került a saint-remy-i intézetbe. 1890-ben a depresszióval küzdő művész mellkason lőtte magát és két nap múlva meghalt.

Az íriszeket és rózsákat ábrázoló négy festmény ugyanúgy sorozatot alkot, mint Van Gogh napraforgói, amelyeket korábban festett Arles-ban.

A múzeum keletkezésük sorrendjében mutatja be a műveket, feltűnésmentes keretben kiállítva azokat, hogy a látogatók egészben szemlélhessék a négy alkotást. Az intézmény az íriszek és a rózsák virágzásának idejéhez igazította a képek bemutatását.

Az újraegyesítés mellett az intézmények szakemberei új vizsgálatokat és kutatásokat is elvégeztek a képekkel kapcsolatban és ezek eredményeit is bemutatják a kedden megnyílt tárlaton.

Címkék#Lilla
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!