Életstílus

2015.05.12. 13:00

Ezért lehetnek veszélyesek a mandulák

A garatmandulának jelentős immunológiai és alsó légúti védő szerepe van, amely azonban a felnőtt korra fokozatosan csökken és megszűnik. A mandulák fokozatosan elsorvadnak. Meddig van szükség a mandulákra? Mikor elengedhetetlen a műtét? Milyen veszélyekkel jár? - szakorvos válaszolt.

Kancsár Tímea

– Az orrmandula, az oldalsó garatkötegek, a garatmandulák és a nyelvgyöki mandulák alkotják az úgynevezett limfaticus garatgyűrűt. Feladatuk az orron és a szájon át a légzéssel és a táplálkozással bejutó idegen anyagok, kórokozók és antigének felismerése, kiszűrése és ezáltal az immunrendszer segítése, aktiválása. Ezen feladatuk közben jelentősen megduzzadnak, akár be is gyulladhatnak, csakúgy, mint a velük kapcsolatba lépő nyaki nyirokcsomók – magyarázza el dr. Bella Zsolt. A SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egyetemi adjunktusa.

Azt is elmondja, hogy általában mi az oka, ha a kisgyermekeknél valamelyik mandulát el kell távolítani, illetve milyen okok váltják ki ugyanezt a felnőtteknél: – Gyermekeknél az orrmandula a kórokozók hatására megduzzad, és kitölti az orrgaratot. Előrefelé lezárja az orrüreget, oldalra pedig a fülkürti szájadékot, orrdugulást, fülgyulladást és halláspanaszokat okoz. Tartós panaszok esetén, ha a konzervatív kezelés – orrmosás és a speciális orrspray-k – már nem segít, az orrmandula eltávolítása a megoldás. Ha erre gyermekkorban nem kerül sor, az orrmandula középiskolás korra nagyrészt hegesedve visszahúzódik, elsorvad.

 

 

Góctünet és horkolás

– Gyermekkorban az orrmandulával együtt, míg felnőtt kórban önállóan  a  garatmandulák tartós duzzanata légzési panaszokat, horkolást vagy akár éjszakai légzéskimaradást okozhat. Tartós panaszok esetén a megoldás ilyenkor is a műtéti eltávolítás. Torokmandulák esetén, ha csak a méret okozta garatszűkület a baj, részleges eltávolítás is elegendő lehet, míg góctünetek vagy visszatérő gyulladások – évente kétszer-háromszor  – esetén a teljes kiirtás javasolt.

Góctünetnek tekintjük a foltos haj és szakállhullást, bőr és ízületi tüneteket a vese vagy a szívburok és szívizom egyes gyulladásait is. Az orrmandula gyulladása góctünetet általában nem okoz. Korábbi abszolút műtéti indikációnak számító reumás láz és szepszis ma már nagyon ritka, de a mandula körüli tályogképződés miatt ma is gyakran kényszerülünk  műtétre.

A mandulák elsorvadnak

Milyen problémákat okozhat egy bent maradt rossz garat- vagy orrmandula? – faggattuk a szakorvost. Rávilágít, hogy góctünetet nemcsak a teljes mandula, de a műtét során bennmaradt mandulacsonk is okozhat. Ilyen esetben a mandulacsonk eltávolítása szükséges. – Az orrmandula nehezen hozzáférhető, műtéte szájon át, altatásban történik. A garatmandula 16 éves kor felett, az arra alkalmas páciensnél, helyi érzéstelenítésben is fájdalommentesen eltávolítható.

A garati seb 10-12 napig rendkívül fájdalmas, amelyet a felnőttek nehezebben viselnek, csakúgy, mint a szigorú pihenést és a pépes étrendet. Az orrmandula és a részleges mandulaeltávolítás sebe viszont sokkal enyhébb fájdalmat eredményez – tudjuk meg dr. Bella Zsolttól, miközben megnyugtat, hogy immunrendszerünk sem látja kárát annak, ha nincs meg egyik-másik mandulánk. A garatmandulának jelentős immunológiai és alsó légúti védő szerepe van, amely azonban a felnőtt korra fokozatosan csökken és megszűnik. A mandulák fokozatosan elsorvadnak.

Figyelmes utógondozás

– Nem a  mandulaműtétet, hanem a műtétet követő időszak az igazi próbatétel a beteg számára. Az utógondozás kapcsán fontos megemlítenünk a körültekintő fájdalomcsillapítás, a kímélő táplálkozás és folyadékbevitel fontosságát. A családnak biztosítania kell a beteg számára  a fizikai aktivitástól mentes otthoni pihenést. Az utasítások pontos betartása esetén jelentősen csökkenthető az utóvérzés gyakorisága, mely  elsősorban a garatmandulák eltávolítása után a 3–10. napon a sebről történő lepedékleválás következtében jelentkezhet, az esetek három-öt százalékában.  Ilyenkor haladéktalanul vissza kell menni az operáló intézetbe. A beteget közösségbe legkorábban a harmadik héten engedhetjük, de a  teljes fizikai aktivitás és a sport csak a negyedik héttől engedélyezett – fejezi be dr. Bella Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!