Életstílus

2015.05.20. 17:18

Ezeket kerülje, ha jót akar: a 10 leginkább rákkeltő étel

Szomorú lista következik, hiszen számos finomság felkerült rá. Az alábbi élelmiszerekről több kutatás is megállapította, hogy ilyen-olyan okokból rákot okoznak.

Munkatársunktól

Ez persze nem jelenti, azt, hogy soha nem szabad enni belőlük, de érdemes ritkán fogyasztani őket.

 

1. Mikrós popcorn

 

Egyes kutatások szerint a mikrós popcornos zacskók belső falán perfluoroktánsav található, amely rákkeltő. Ugyanezt azt a maradványanyagot tartalmazza a teflon is. A perfluoroktánsav vese, húgyhólyag, a máj, a hasnyálmirigy és a hererák kialakulását okozhatja.

 

2. Édesítőszerek

 

A mesterséges édesítőket tekinthetjük egy ördögi körnek is, hiszen bár a cukrot hivatottak helyettesíteni, többségük - nagy mennyiségben fogyasztva - igen káros az egészségre. Az egyik legveszélyesebb anyag, amely az édesítőszerek lebomlásakor keletkezik a DKP, amely agydaganatot okozhat.

 

3. Finomított cukrok

 

A finomított cukrokat nagy mennyiségben tartalmazó élelmiszerek ugyancsak rákkeltők. A magas cukortartalmú kukoricaszirup az egyik legfőbb bűnös. Sajnos megtalálható süteményekben, üdítőkben, gyümölcslevekben is.

 

 

 

4. Alkohol

 

Az alkohol a dohányzás után a második leggyakoribb okozója a ráknak. Az alkohol túlzott fogyasztása - amellett, hogy addiktív - cukorbetegséghez, elhízáshoz vezethet, de rákot is okozhat. Egy tanulmány szerint a változókorban lévő nőknél, akik naponta ittak alkoholt, 30 százalékkal nőtt a mellrák kialakulásának esélye. Az Egészségügyi Világszervezet kutatásai szerint az alkohol a száj, nyelőcső, máj és vastagbél rák fő okozói között van.

 

5. Füstölt húsok

 

Nem nagyon kell magyarázni, hogy a füstölt termékek karcinogén anyagokat és rengeteg sót tartalmaznak, ezért, ha sokat esszük, több egészségügyi problémának is kitesszük magunkat. Akár évekkel is megrövidíthetjük életünket, ha minden második étkezésünk füstölt és sózott húsokból, kolbászból, szalonnából áll. A velük bevitt telített zsírsavakról nem is beszélve. Szív-érrendszeri problémákat, gyomor és vastagbélrákot idézhetnek elő. Bármennyire is finomak, óvatosan velük!

 

6. Sült krumpli, chips


A frissen kisült krumplinál csak kevés finomabb dolog van, ezért könnybe lábadt szemmel írjuk csak le: ettől bizony még itt a helye. Rengeteg szén-hidrát van benne, az olajban sütés miatt karcinogén anyagokat tartalmaz. Jól megsózva pedig az erek igazi ellensége.

 

 

 

7. Tenyésztett lazac

 

Lazacból a tengeri, vadlazac az igazi és az egészséges. A tenyésztett fajta - bár olcsóbb -, több káros anyagot is tartalmaz. Ezek közül a legveszélyesebb a PCB, a poliklórozott bifenil és higany, amelyekből jóval több fordul elő a tenyésztett lazacban, mint a vadon élőben.

 

8. Hidrogénezett olajok

 

A hidrogénezett növényi olajok közül a legismertebb a margarin. Ha már csak ezt elhagyjuk az étrendünkből sokat tehetünk az egészségünkért. Sok omega-6 zsírsavat tartalmaz, amely egészségügyi problémákat okozhat.

9. Túlsütött vörös hús

Akár prosztatarákot is okozhat a túlsütött vörös hús. Egy amerikai kutatás szerint azok a férfiak, akik rendszeresen túlsütött vörös húst fogyasztanak kétszer nagyobb eséllyel alakul ki daganatos megbetegedés, mint akik közepesen átsütve eszik. Természetesen ezzel nem minden kutató ért egyet.

10. Acrylamide tartalmú ételek

Leginkább péksüteményekben használják az acrylamide nevű állagjavító szert, de a chipsekben is megtalálható. Nagy mennyiségben ugyancsak veszélyes anyag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!