Életstílus

2015.05.30. 21:43

A 10 legegészségesebb tea, amit minden nap inni kellene

A téli hidegben életmentő lehet egy bögre forró tea, de valójában egész évben teáznunk kellene, annyi fontos ásványi anyag van benne.

Nem is beszélve arról, hogy a nyári melegben a folyadékpótlás a szokottnál is fontosabb, erre is kiváló a tea, hiszen hidegen önmagában, vagy akár ízesítve, sőt, koktélként is fogyasztható.

A tealevélben számos fontos vegyület található. Az antioxidánsok közül flavonoidokat és  polifenolok tartalmaz, amelyek gátolják az oxidációs reakciókat és a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást. Emellett vitaminok - C-vitamin és karotin - és ásványi anyagok, valamint koffein is van benne. A teanövény egyik legfontosabb vegyülete - az antioxidánsok és a koffein mellett a theanin. Ez az aminosav csökkenti a mentális és fizikai stresszt, növeli a dopamin-szintet. A teában lévő koffeinnel együtt növeli a reakcióidőt és a numerikus munkamemóriát is.

De nemcsak valódi teanövényből lehet forró vagy hűsítő italt készíteni, rengeteg gyógynövény alkalmas erre. Összegyűjtöttük azokat a teákat, amelyek a maguk területén a leginkább hatásosak.

1. Zöld tea

Amerikai kutatók vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak a zöld teának, ezzel együtt Ázsiában élénkítőként fogyasztják. A zöld teát a szépség megőrzőjének is tartják, fogyasztása jót tesz a bőrnek, amellett, hogy rengeteg antioxiádns van benne, amely gátolja a rákos sejtek kialakulását is.

2. Csipkebogyó tea

Magas a C-vitamintartalma, rugalmasan tartja az ereket, amivel jótékony hatással van a szív-érrendszerre. Kiváló zsírégető és gyulladáscsökkentő, remek A-, K- és B2-vitaminforrás.

3. Kamillatea

A kamillatea az egyik legmegosztóbb tea, vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. Pedig azoknak is érdemes legalább hetente egy bögrényit meginni a kamillából főzött teából, akik nem kedvelik, mert nagyon egészséges. Emésztést segítő, gyulladáscsökkentő hatása legendás, de stressz ellen is kiváló.

 

 

 

4. Maté tea

Mi az a maté tea? A Dél-Amerikában őshonos növény már az ősi kultúrák életében is fontos szerepet kapott, élénkítő hatása miatt mágikus szerként tekintettek rá. Valóban, igazi csodanövény, hiszen elképesztően magas az antioxidáns-tartalma. A-, B-, C-, E-vitaminokban is gazdag, de kalcium, magnézium, vas és szelén is van benne. A maté teában matein található, ami a koffeinnél sokkal hatékonyabb élénkítő, mégsem okoz függőséget.

5. Borsmenta tea

 A borsmenta jótékony hatásait már az ókorban ismerték. Emésztés- és étvágyjavító, jó gyomor- és bélbántalmakra, szélhajtó, görcsoldó és fájdalomcsillapító is. Csökkenti a hányingert is, ezért állapotos nők számára vagy menstruáció idején is jó szolgálatot tesz.

6. Hibiszkusz tea

A hibiszkusz ugyancsak csodanövény, a belőle főzött tea köhögéscsillapító, de torokgyulladásra is remekül alkalmazható. Emellett regenerálja a bőrt, az izmokat és az ízületeket, és jó magas vérnyomás ellen is.

7. Levendula tea

A levendula stresszoldó és kedélyjavító hatása ismert. A nehezen elalvóknak szinte kötelező lefekvés előtt inni egy bögre levendula teát, a legtöbb esetben hatásos. Idegnyugtató hatásán túl görcsoldó, és reumás fájdalmakra is jól használható.

8. Rooibos tea

A rooibos egy afrikai vöröstea, amely a fokföldi rekettye hajtásaiból készül. Jellegzetes ízét valaki nagyon szereti, valaki nagyon nem. Ilyen szempontból kicsit hasonlít a kamillához. A rooibos koffeinmentes, viszont kalcium, fluor, cink, magnézium, mangán és réz is található benne. Jó pattanásos bőrre, hasnyálmirigy bántalmakra, és prosztatagyulladás ellen is.

9.  Citromfű tea

Antibakteriális hatása legendás, de stresszes életmód esetén is érdemes rendszeresen fogyasztani nyugtató hatása miatt. Alvás előtt fogyasztva nyugodt pihenést biztosít.

10. Csalántea

A népi gyógyászat egyik legfontosabb növény a csalán, a belőle főzött tea nagy klasszikus. Salaktalanító-méregtelenítő hatását nem kell különösebben magyarázni, fogyókúrázóknak kötelező fogyasztani. Fontos, hogy a napi 1,5 deciliternél többet nem ajánlatos fogyasztani belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!