Életstílus

2015.05.26. 15:40

5 tudományos szabály, amivel fogyni lehet

Amerikai kutatók 16 év alatt 120 ezer ember adatait vizsgálva tettek közzé néhány egyszerű szabályt, amelyet betartva lényegében bárki lefogyhat.

Munkatársunktól

Többségüket eddig is sejthettük, de az American Journal of Clinical Nutrition című lapban most közölt adatok immáron tudományos tényként kezelhetők.

1. Alacsony glikémiás élelmiszerek fogyasztása

Az elhízás egyik leggyakoribb oka a magas glikémiás indexszel bíró élelmiszerek gyakori és nagy mennyiségű fogyasztása. Ilyenek a finomított gabonafélékből készült élelmiszerek, a keményítő és a cukor.

2. Több fehérje

Átlagos mozgásmennyiségű életmód esetén a lehető legfontosabb, hogy a telített zsírokban gazdag étrendünket megváltoztassuk. Felejtsük el a bő zsírban vagy olajban sült ételeket, a zsíros cupákokat, szalonnát és hasonlókat. Helyette próbáljunk fehérjében gazdag ételeket enni: joghurt, hal, bőr nélküli csirke, dió és hasonlók. Néhány hónap és meglátszik az eredménye.

3. Ne a zsírszegény tejtermékektől várjuk a csodát

A legújabb kutatások szerint, azok, akik szándékosan zsírszegény tejtermékeket vásárolnak, kompenzációképpen nagyobb arányban fogyasztanak más zsírosabb élelmiszereket. Ezért inkább együnk sajtot, vagy zsírosabb tejet, tejfölt, joghurtot.

 

Marhasült zöldségekkel és savanyú káposztával. A fehér kenyér kiiktatható a táplálkozásból.

 

4. Egyensúly az étkezésben

Már azzal fogyhatunk, ha a fehér kenyér helyett zöldségekkel próbáljuk ellensúlyozni a zsírosabb ételeket. Talán az a legrosszabb, ha egy zsíros sült sertésoldalashoz fehér kenyeret eszünk, még akkor is, ha nagyon finom. Persze, aki rendszeresen sportol, gond nélkül ehet ilyesmit, de, ha egész nap csak ücsörgünk és heti kétszer ilyesmit vacsorázunk, akkor nem kell csodálkozni, ha jönnek a kilók.

5. Ne számoljuk a kalóriákat

Teljesen felesleges kalóriák számolgatásával stresszelni magunkat. Ha telítetlen sírsavakat tartalmazó élelmiszereket eszünk telített zsírsavak helyett, ha rendszeresen fogyasztunk gyümölcsöt és zöldséget, és odafigyelünk, hogy 2-3 nagyevés helyett 5-6-szor együnk keveset, akkor heti 2-3 30 perces testmozgással is visszaáll a normál testsúlyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!