Életstílus

2015.04.03. 12:32

Női aktivisták sétlának az országegyesítésért

Észak-Korea támogatja női aktivistáknak azt a sétáját a két Koreát elválasztó demilitarizált övezeten keresztül, amellyel jelképesen a két ország újraegyesítését szorgalmazzák.

A május 24-re tervezett akciót mások mellett olyan neves nőjogi aktivisták kezdeményezték, mint az amerikai Gloria Steinem. A szervezők remélik, hogy Dél-Korea is támogatni fogja a megmozdulást. Christine Ahn társszervező - miután látogatást tett Phenjanban - az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy Észak-Korea a héten engedélyezte a sétát.

A menetben a tervek szerint két Nobel-békedíjas - az északír Mairead Maguire és a libériai Leymah Gbowee - is részt vesz. A WomenCrossDMZ.org nevű akció szervezőinek reményei szerint harminc nő Phenjanból indul és Panmindzsonnál május 24-én lépné át a határt.

A két Korea határán lévő demilitarizált övezet a világ legszigorúbban őrzött határa, a két Korea ugyanis papíron most is háborúban áll egymással. A sűrűn aláaknázott terület mindkét oldalát katonák százezrei őrzik. A séta megemlékezés lehetne a Korea-félsziget kettéosztásának 70. évfordulójáról is.

"Nehéz volna robusztusabb tárgyi eszközt találni a világban az emberek megosztottságára, mint ezt" – mondta Steinem a kezdeményezést bejelentve a múlt hónapban.

Christine Ahn és más szervezők felszólították Ban Ki Munt, az ENSZ dél-koreai nemzetiségű főtitkárát, Barack Obama amerikai elnököt, valamint Észak- és Dél-Korea vezetőit, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a koreai háborút véglegesen lezáró békeszerződés érdekében. A háború 1953-ban fegyverszüneti megállapodással ért véget.

Címkék#Lilla
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!