Életstílus

2014.12.05. 18:07

Polgár Judit módszere már tananyag

A The Times magazinban jelentette be a közelmúltban Polgár Judit, hogy visszavonul a versenyszerű sakkozástól. De nem a sakktól: tovább adja, amit megtanult. Gyerekeivel foglalkozik, oktat, és a könyvírás is előtérbe került az utóbbi időben. Alapítványával részletes programot dolgoztak ki a sakk oktatásbeli felhasználására.

Farkas Judit

– Ha a hivatalos Facebook-adatlapját nézzük, látszik: változatlanul elfoglalt. Most, hogy abbahagyta a versenyzést, mi tölti ki az idejét? Mi változott?
– Elsődlegesen az, hogy nem készülök versenyekre. A felkészülés az utóbbi években már közel nem vett annyi időt igénybe, mint korábban, amikor nagyon sokat versenyeztem. Ám az ember már egy-két hónappal a verseny előtt előre gondolkodik, közvetlenül előtte pedig már kicsit ideges, azon jár az esze, ott mi lesz. Ez a fókuszálás, előre gondolkodás megszűnt. Írtam egy három kötetes önéletrajzi, szakmai könyvet, aminek szintén most értem a végére: a Judit Polgar Teaches Chess trilógiának néhány hete jelent meg angolul a harmadik, befejező része. A magyar fordításból (Polgár Judit sakkot tanít) a második került a könyvesboltokba. A könyv a pályafutásomon keresztül mutatja be a versenyszerű sakkozást. A gyerekeim mellett az oktatási tevékenység, a Polgár Judit Sakkalapítvánnyal kapcsolatos teendők töltik ki az életemet.

– Az, hogy önnek is gyerekei születtek, mennyiben befolyásolta, hogy oktatással is elkezdett foglalkozni, tovább adja a tudását?
– 2010-ben írtuk Zsófia nővéremmel a Sakkjátszótér első részét. Egyértelműen azért, mert a gyerekeim angol nyelvű óvodájába sikerült bevezetni a sakkot. Oda készült ez a játékos könyv, angolul írtuk meg először, majd magyarul is megjelent. Később tovább léptünk, és részletesebben kidolgoztuk a képességfejlesztő elemeket, módszertant az állami oktatás számára.

– Mindhármójukat otthon oktatták a szüleik: mi az oka, hogy ön és a testvérei mégis a „hivatalos" iskolára számítva dolgozták ki a programot?
– Amikor a gyerekeim iskolás korba léptek, az alapítvánnyal még inkább szerettük volna kidolgozni egy tervet annak érdekében, hogy minél több gyerekhez eljuthasson a sakk. Így indult a Sakkpalota program, amely már komoly csapatmunka eredménye. A fejlesztésben számos szakértő vett részt – pedagógusok, pszichológusok, kommunikációs szakemberek, grafikusok. A program a logikus, kreatív gondolkodást, a tanulás tanulását segíti. Nagyon erősen épít a vizuális információátvitelre, hiszen a digitális korba beleszületett nemzedék már elsősorban képekből, szimbólumokból szerzi az információkat. Végül a sakk mint képességfejlesztés belekerült a nemzeti alaptantervbe, ami sokat jelent a sportágnak is. A Sakkpalota célja nem az, hogy nagymesterek szülessenek, hanem a gondolkodásmódot szeretnénk átadni a gyerekeknek, amelyet a játéktól kaphatnak. Nem sakkozókat akarunk nevelni, de persze ha több gyerek megismerkedik a sakk szabályaival, egyre többen fognak játszani iskola után is. Már több iskola visszajelezte, hogy a gyerekek szüneteit a sakkozás tölti ki.

– A személyiség- és képességfejlesztés mellett a konkrét tanulásban is felhasználható a sakk?
– A Tehetségfejlesztő sakk tantárgy és a Sakkpalota program a rendszerben gondolkodás hiányát igyekszik kezelni a gyerekeknél. Nem sakkozást tanít, hanem általános képességfejlesztést és logikus gondolkodást, amihez a sakk alapszabályait is felhasználja. A program lényege, hogy a Nemzeti Alaptantervben lévő alapismereteket segít elsajátítani a gyerekeknek, oly módon, hogy összeköti őket egy logikai hálóval, amely a sakk szabályrendszerére épül. Összeköti az elvontabb ismereteket a gyerekek mindennapi életében jelentkező kihívásokkal, ismeretekkel. Mondok néhány példát: a figuráknak megvan az értékük, a vezér például kilencet, a bástya ötöt, a gyalog egyet ér. A számolásnál, szorzótáblánál ezt remekül fel lehet használni. A mennyiség és a minőség kérdését is le lehet modellezni: a 8 gyalog 8 pontot ér, mégis erősebb a bástya, ha olyan a helyzet. Játékos formában ezek sokkal jobban rögzülnek.


– A személyiségfejlesztést illetően, ön hol fedezi fel a maga személyiségében a sakk jótékony hatásait?
– Nem nagyon tudom szétválasztani, hogy pontosan milyen hatása volt nálam magának a sakkozásnak, a versenysakknak és a magántanuló életmódnak; melyiknek köszönhetem ezt vagy azt a tulajdonságomat, a gondolkodásmódomat. Ám az én életformám, történetem egyedi. Ötévesen már elkezdtem sakkozni, hatévesen versenyeztem először, kilencévesen megnyertem az első nemzetközi versenyt, 12 évesen lettem először olimpiai bajnok. Használok mindent az életemben, amit a sakktábla mellett tanultam. A logikus gondolkodást; tervezni, dönteni, felelősséget vállalni, felkészülni a meglepetésre, arra, hogy egy helyzetet mindig újra kell értékelni, és bármelyik pillanatban fordulhat a kocka. Ezek a dolgok a versenyzés, a folyamatos gyakorlás miatt állandó tapasztalattá váltak, ahogy a kreativitás is. Az utazások szintén hozzájárultak ahhoz, hogy nyitott személyiséggé váltam. Borzasztó sok országban jártam, rengeteg eltérő kultúrát tapasztaltam meg. A kultúrán belül legyen szó a főzésről, gasztronómiáról, hagyományokról, a színek világáról, lakberendezésről, ezek valahol mind megjelennek az életemben, így a gyerekekkel töltött időben is.

– Van-e olyan kedvtelése, aminek semmi köze a sakkhoz?
– Nagyon szeretem a színházat, mozit. Ritkán tudok eljutni egy jó darabra, filmre, de remélem, ezen túl több időm lesz – különösen a színházra. Szeretek a családommal lenni, szeretem a természetet, az állatokat. Szívesen sportolok.

– 2008-ban Prima-díjjal ismerték el, idén Prima Primissima lehet. Idén választották be a halhatatlan magyar sportolók közé is, de korábbi elismeréseit, a nyolc sakk-Oscarját is említhetnénk. Vannak-e „legek" az életében: legfontosabb elismerés, győzelem?
– Játszottam elég sok érdekes és jó partit, amire büszke vagyok, de nagyon nehéz lenne egyet-kettőt megneveznem. Ugyanez a helyzet az elimerésekkel is. Több gyerekem van, melyik a kedvenc? Szerencsére annyi érmem, eredményem van! Amikor Karpovot, Szpasszkijt legyőztem, amikor 12 évesen olimpiát nyertünk, és 14 évesen megismételtük a sikert a válogatottal, vagy amikor legutóbb ezüstérmesek lettünk a fiúkkal... a maga nemében mindegyik különleges volt, és akkor az volt a legfontosabb.

– Hanna lánya a közelmúltban iskolai sakkversenyt nyert: mit érzett?
– Hanna nem sakkozik sokat. Furcsa így nézni a gyermekeim sakktevékenységét, hogy én nagyon más időmennyiséget töltöttem a sakktábla mellett. Természetesen örültem a sikerének, legfőképpen azért, mert ő maga is nagyon büszke volt rá, hogy ő lett a legjobb lány a versenyen. Ha azt szeretném, hogy gyakrabban legyen ilyenben része, sokkal több időt kellene sakkal foglalkoznia.

– Ön nem a női sakkozók között versenyzett. Általánosságban van-e különbség a képességekben a két nem között, vagy csak a neveltetés, a karrier tér el?
– Hagyomány, hogy létezik külön női és férfi sakk. A férfiak között játszhatnak nők, ami fordítva nem igaz. A nők egy része ennek azért örül, mert nem kell olyan magas szinten teljesíteni: az első női sakkozó benne van az első száz legjobban, a második már nincs benne az első kétszázban, nagyon nagy a különbség a legjobb nő és férfi pontszáma között. Azért is maradt meg a női sakk, mert ez a rendszer több játékosnak ad lehetőséget a sportteljesítményre. Számomra ez mindig nagyon furcsa dolog volt, mert abban a tudatban nőttem fel kisgyerek koromtól, hogy ha megkapjuk ugyanazokat az edzés- és versenylehetőségeket, semmivel nem kell, hogy kevesebbet teljesítsünk, mint egy fiú, vagy egy felnőtt férfi játékos. Így is történt. Nekem az a hozzáállás természetes, hogy a nők is játsszanak férfiak között, mérettessék meg magukat az abszolút kategóriában!

– Vagy éppen több a férfiak között a „megszállott", aki csak a karrierjére összpontosít...
– Nem annyira stabil életforma a sakkozóé, de manapság egyre több az olyan szakma, ahol nincs meg az állandóság. Idő megy el mindennel: utazni, flexibilisnek lenni, éjjel-nappal dolgozni... Ebből a szempontból ez az élet nem problémamentes.

Címkék#sakk#Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában