Életstílus

2014.12.05. 18:29

Nemi erőszak: ki tehet róla?

Nem csak hazánkban, külföldön is felháborodást keltett a Baranya megyei rendőrség kampánya, amelyben azt üzeni a nőknek: ha kihívó ruhában, ittasan mennek haza éjjel, ők is tehetnek róla, ha megerőszakolják őket. A potenciális elkövetőknek annyit sem üzen: ejnye-bejnye. A kampány népszerű tévhitekre épül, amelyeket pszichológus segítségével cáfoltunk.

Farkas Judit

„Ribiséta" az erőszak ellen

A videókat követő felháborodás miatt Budapesten november 30-án is tartottak egy úgynevezett „ribisétát" több száz résztvevővel a nemi erőszak kultúrája, az áldozathibáztatás ellen. „Mindenkinek joga van ott tartózkodni, ahol akar, és úgy öltözködni, ahogy akar, mindenkinek joga van az emberi méltósághoz, a testi épséghez és a szexuális önrendelkezéshez, ellenben senkinek nincs joga másokat zaklatni és megerőszakolni! " – olvasható az esemény internetes oldalán. A SlutWalk nevű feminista szervezetet 2011-ben alapították, egy torontói rendőrtiszt, Michael Sanguinetti kijelentésére adott válaszként, aki azt mondta az egyetemi nemi erőszak témájában: „amennyiben a lányok szeretnék biztonságban tudni magukat, ne öltözzenek úgy, mint a ribancok".

Tehetsz róla! Tehetsz ellene! – ezzel a jelszóval indított nem sokkal a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja előtt a Baranya megyei rendőrség. A három rövid videó színészek és Weisz Fanni siketnéma szépségkirálynő közreműködésével meséli el azt, ami sok ember fejében él a nemi erőszakról: kihívóan öltözött, ittas fiatal nőt erőszakol meg ismeretlen alak. Követik az erőszakhoz szerintük vezető út fázisait: készülődés a bulira, otthoni vodkázás, töményezés a szórakozóhelyen. Kacérkodás a fiúkkal! Aztán az ismeretlen kapucnis, aki az egyedül maradó lány nyomába ered.

Ne csodálkozz!

Bár a hatóság jó szándékához nem fér kétség, az üzenet a nemzetközi sajtóban is felháborodást keltett: ha így öltözöl, bulizni mész, iszol, és egyedül mennél haza, ne csodálkozz, hogy megerőszakolnak. Mindezt az a rendőrség képviseli, amelynek pszichológus munkatársát, Bándy Katát éjszaka, egy szórakozóhelyről hazafelé menet támadta és ölte meg gyilkosa, szexuális indíttatásból. Később a pécsi polgármester, Páva Zsolt lányát támadták meg, amikor buliból tartott éjszaka hazafelé – őket nem hibáztatta a rendőrség, de nem is mondhatók átlagembernek. „Elég volt abból, hogy a saját városunkban nem vagyunk biztonságban csak azért, mert lányok vagyunk!" – nyilatkozta akkor a támadás utáni pécsi figyelemfelkeltő felvonulás szervezője. Valóban a nemünk határozza meg, elmehetünk-e szórakozni, ihatunk-e alkoholt, és öltözhetünk-e úgy, ahogy akarunk?

Három régóta cáfolt „közhelyre" épül a kampány: a nemi erőszakot „kiváltja" a kihívó öltözék, ismeretlenek követik el, és az áldozat részegsége is oka lehet, hogy megerőszakolják. E logika alapján feltételezhetnénk, hogy azon iszlám országokban, ahol a nagylábujj sem lóghat ki a ruha alól, nem létezik nemi erőszak. Ehhez képest a közelmúltban akasztották fel a 26 éves Rejhaneh Dzsabbarit, akit 2007-ben tartóztattak le az iráni Hírszerzési Minisztérium egykori alkalmazottjának a meggyilkolása után. A férfi megpróbálta megerőszakolni, a nő védekezett, de tagadta, hogy ő ölte volna meg támadóját. Ezeken a vidékeken nem nagyon járnak bulizni a lányok. Mégsem ritka az erőszak, és többnyire az áldozatot sújtja a közösség megvetése.

Az áldozat a hibás

A nemi erőszak kapcsán hatványozottan figyelhető meg az áldozat hibáztatása a társadalomban. A pszichológia szerint az ember szereti azt hinni, kiszámítható világában rajta múlik a saját biztonsága. Ha megtesz mindent ennek érdekében, nem eshet baja. Akinek baja esett, az nem tett meg mindent, hogy azt elkerülje, így ő a hibás.

Kétharmada ismerős– A nemi erőszakok egyharmadát ismeretlenek, egyharmadát ismerősök követik el, egyharmada pedig párkapcsolaton belül történik. Nem a divatos öltözködés áll a háttérben, amelyet az elkövető szemszögét átvéve sokszor kihívónak neveznek, és nemcsak a videóban bemutatott bulizó fiatalok az áldozatok – mondja Kuszing Gábor pszichógus, a Stop-Férfierőszak Projekt nevű nőjogi szervezet munkatársa. Egy kutatásra utalt, amelynek keretében nemi erőszak elkövetőivel készítettek interjúkat, és az derült ki: nem érdekli őket a nő külseje, öltözéke, sokkal inkább az, mennyire lehet könnyen megtámadni. Olyan embereket viszont, akik egyedül vannak, más erőszakos bűncselekmény, például rablás elkövetői is hamarabb megtámadnak. Ami pedig a részegséget illeti, igaz, hogy gyakran itatják a kiszemelt áldozatot. Ám az elkövetők nagy számban használják az alkoholt a saját gátlásaik oldására is.

A nőjogokka foglalkozó szervezetek úgy tapasztalják: Magyarországon gyakran viszonylag büntetlenül meg lehet úszni a nemi erőszakot. Páva Zsolt lányának támadója már fiatalkorúként is megvert és megerőszakolt nőt, de akkor az ügyészség kiengedte. Ráadásul a rendőrség sokkal többször indít hamis vádas eljárást nemi erőszak esetében, mint más bűncselekmények kapcsán. A Büntető Törvénykönyv szerint – leszámítva, ha a nőt elkábítják, vagy más okból nem tud védekezni – az számít nemi erőszaknak, ha a nő aktívan ellenkezik, az nem, ha csak nem adja beleegyezését a szexhez. Kuszing Gábor arról beszélt: a Btk. bíróságok által is használt hivatalos kommentárja szerint a nő tiltakozásának ráadásul meggyőzőnek kell lennie, nemcsak amit a kommentár "kacérkodásnak" nevez. Ez akár azt is jelentheti, hogy ha nincsenek külsérelmi nyomok, nem hisznek neki. Felháborító ez a szabályozás, mert még a nő világosan kinyilvánított akarata sem számít, ha egy hatóság úgy dönt, csak kacérkodásból ellenkezett. A külsérelmi nyomok keresése azért is félrevezető, mert azok az esetek többségében nincsenek.

A nő dönt

A Vas megyei rendőrség is hozzátett később a témához: nyilatkozójuk javasolta, a nő csak akkor közeledjen egy férfihoz, ha biztos benne, hogy komolyak a szándékai. Egy nő nem ismerkedhet, hanem előre el kell döntenie, akar-e egy férfival szexuális kapcsolatot létesíteni? A csókolózás, a petting sem feltétlenül jelenti azt, hogy közösülni akar: törvény adta joga bármikor nemet mondani. A férfiakra nézve is megalázó az az álláspont, amely azt mondja: képtelenek úrrá lenni az ösztöneiken, és „nem tudnak leállni".

Egy nemi erőszak-ellenes portugál videóban a potenciális elkövetőkhöz szólnak. Egy férfi üvegfalon keresztül nézi saját magát, ahogy letámad egy lányt – és hiába üti másik énjének a falat, az nem hallja meg. Így is lehet: nem az áldozatokban kelteni bűntudatot, hanem azt tudatosítani a közgondolkodásban, hogy férfi és nő egyenlú jogokkal bír, és mi az, amit nem tehetnek meg egy emberrel. Az persze sosem árt, ha jó tanácsokkal látják el a nőket, hogyan tudják csökkenteni az áldozattá válás kockázatát. De a jó tanács a 21. században már nem lehet az, hogy maradj otthon, és húzz magadra zsákot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában