Életstílus

2014.12.02. 16:29

Most még rekordokat dönt, a jövőben viszont lassul az okostelefonok eladása

Az International Data Corp. (IDC) piackutató cég hétfő este közétett felmérése szerint az idén világszerte mintegy 1,3 milliárd okostelefont értékesítenek.

Az idén még rekordütemben bővül az okostelefonok piaca, a következő években azonban lelassul a növekedés.

Az International Data Corp. (IDC) piackutató cég hétfő este közétett felmérése szerint az idén világszerte mintegy 1,3 milliárd okostelefont értékesítenek, 26,3 százalékkal többet, mint 2013-ban. A következő években azonban fokozatosan mérséklődik a növekedés üteme, 2014 és 2018 között évente átlagosan 9,8 százalékkal emelkednek az eladások, és 2018-ban elérik az 1,9 milliárd darabot.

A kiéleződő piaci versennyel párhuzamosan viszont csökkennek az árak, ezért az összesített árbevétel 2014 és 2018 között csak 4,2 százalékkal nő. Az árakat főleg az újabb és újabb kínai gyártók piacra lépése szorítja le - prognosztizálja az IDC.

Az operációs rendszerek terén mintegy 80 százalékos piaci részesedéssel fennmarad az Android dominanciája, és nem változik lényegesen, 13 százalék körül lesz az Apple iPhone-jának részesedése. A drágább Apple készülékeknek azonban lényegesen nagyobb a nyereségtartalma, ezért 2018-ban az okostelefon üzlet árbevételének jó egyharmadát az Apple fogja elkönyvelni, 61 százalék pedig az Androidot alkalmazókra jut - áll az IDC felmérésében.

A harmadik helyen 5,6 százalékkal a Microsoft Windows Phone áll, a többi rendszer a maradék 1,5 százalékon osztozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában