Életstílus

2014.12.02. 15:33

Egyre kevésbé képes a HIV-vírus AIDS-et okozni

A vírus olyan gyorsan próbál alkalmazkodni az emberi szervezet természetes immunitásához, hogy közben veszít az "erejéből" - állapították meg kutatók.

Egyre kevésbé képes AIDS-et okozni a HIV vírus egy tanulmány szerint. Kutatók megállapították: a vírus olyan gyorsan próbál alkalmazkodni az emberi szervezet természetes immunitásához, hogy közben veszít az "erejéből".

A 2000 HIV-fertőzött afrikai nő adatait vizsgáló tanulmány eredményei alapján a kevésbé virulens HIV-vírus lehet a számos tényező egyike, amely a betegség terjedésében fordulatot hozhat. Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertetett kutatás vezetője, Philip Goulder, az Oxfordi Egyetem tudósa azonban arra figyelmeztet: túlzás lenne azt állítani, hogy a HIV-vírus elvesztette az erejét.

A kutatócsoport az AIDS által erősen sújtott Botswana és Dél-Afrikai Köztársaság területén vizsgált meg több mint 2000, HIV-vírussal fertőzött nőt.

Először arra keresték a választ, vajon az ember természetes immunválasza és a HIV-vírus közti interakció okozza-e, hogy a kórokozó erőtlenebbé, az AIDS kiváltására alkalmatlanabbá vált.

Korábbi kutatások kiderítették, hogy azoknak az embereknek a szervezete, akikben megtalálható a HLA-Bú57 gén, ellenállóbb a HIV-vírussal szemben, a szokásosnál lassabban fejlődik ki bennük az AIDS-betegség is.

A tudósok azt fedezték fel, hogy a vírus evolúciója során Botswanában jobban alkalmazkodott az említett génhez, mint Dél-Afrikában, így a botswanai betegeknél nem jelentkezett a HIV elleni védő hatása. Azt is felfedezték azonban, hogy az alkalmazkodás következménye a kórokozó gyengébb szaporodási képessége volt, vagyis a vírus veszített erejéből.

Ezután a kutatók azt elemezték, hogyan hat a HIV erejére az AIDS-ellenes gyógyszerek széles körű alkalmazása. Azt találták, hogy a fertőzéstől leginkább legyengült immunrendszerű betegek gyógyszeres kezelése gyorsítja a csekélyebb szaporodási képességű HIV-változatok evolúcióját.

"A HIV alkalmazkodása a leghatásosabb immunválaszokhoz azzal jár, hogy jelentősen veszít szaporodási képességéből" - írta közleményében Goulder.

A világon mintegy 35 millió HIV-fertőzött él, az AIDS körülbelül 40 millió ember halálát okozta több mint 30 évvel ezelőtti megjelenése óta.

Címkék#Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában