Életstílus

2014.12.01. 15:45

Az elfogadás tenné boldoggá a fogyatékkal élőket

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1992-ben nyilvánította a Fogyatékos Emberek Világnapjává december 3-át, hogy ezen a napon kiemelt figyelmet kapjanak a balesetben, betegségben vagy katasztrófában sérültek. Hazánkban a KSH adatai szerint 767 ezer megváltozott munkaképességű ember él, közülük mintegy 500 ezren vallják magukat fogyatékkal élőnek.

Pavlo Péter

– Jelenleg az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk a fogyatékos emberekért, az a munkaerő-piaci integrálásuk. Ez persze nem egyszerű, hiszen a cégeket is érdekeltté kell tenni a foglalkoztatásban, ugyanakkor hosszú távon mindkét fél csak jól jár – mondja Fehér Miklós, a Kézenfogva Alapítvány Munkaerő-piaci Szolgáltatásának vezetője.

Az alapítvány 1993 óta igyekszik könnyebbé tenni a fogyatékos, sérült emberek életét: a legújabb módszertani megoldásokat hozzák Magyarországra, informálják a közvéleményt, elvégezik a sérült emberek munkaerő-piaci felkészítését, a FECSKE Szolgálattal pedig a családtagok életét próbálják könnyebbé tenni.

– A közintézményeknek már kötelező az akadálymentesítés, de szeretnék, ha a magáncégek is egyre nagyobb számban tennék meg ezt. Erre nem csak fizikai, infokommunikációs értelemben véve is szükség van, hogy például egy látássérült ember is közel teljes értékű munkát tudjon végezni, mondjuk egy felolvasó program segítségével, de a tömegközlekedés akadálymentesítése terén is van még mit tenni – elemzi a helyzetet a szakember.


– Azt látjuk, azt tapasztaljuk, hogy külföldön sokkal toleránsabbak az emberek egy fogyatékos embertársukkal kapcsolatban, mint ma Magyarországon. Idehaza ugyanakkor nem azért rosszabb a helyzet, mert nem érdekli a társadalmat a téma, csupán nem értik az adott helyzetet – fejti ki véleményét Péntek Imréné, a GEMMA Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola igazgatója.

– 2005-ben az akkor 16 éves fiam súlyos autóbalesetet szenvedett, eltörött az egyik csigolyája. Amíg egy ilyen eset be nem következik, addig az ember úgy gondolja, ez csak másokkal történhet meg. Ilyen esetben az egyik legfontosabb dolog, hogy a sérülést szenvedő mögött egy rettenetesen erős család álljon, akik a legnehezebb időben is támogatják őt. Ilyen szempontból a baleset utáni első év a legkritikusabb – emlékszik vissza az eseményekre Péntek Imréné.

A halmozottan sérült embereknél az egyik legfontosabb feladat a fizikai fejlesztésük. A GEMMA ebből a szempontból szerencsés: minden csoportban van mozgással foglalkozó szakember, ami nagyban segíti a fiatalok fejlődését. – A mozgásterápia végső soron a szülőknek is hatalmas segítség, a sérült gyerek ugyanis a képességeihez mérten önállóvá válik – hangsúlyozza Erdeiné Domonkos Anikó gyógypedagógus. A szakember és Dani Dóra gyógytornász jelenleg a budapesti Mozgásélmény Sportnapra készítik fel a fiatalokat, amihez az intézmény is nagy segítséget nyújt.

December 3-a a Fogyatékos Emberek Világnapja. A nap egyik legfontosabb üzenete, hogy a társadalomnak meg kellene tanulnia elfogadni a más embereket – ha ez megvan, mindkét fél sokkal jobban érzi majd magát.

Címkék#Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában