Életstílus

2014.12.22. 15:00

Az ˝egyszemélyes esküvő˝ valóra váltja a nők álmait Japánban

Az "egyszemélyes esküvő" valóra váltja a nők álmait Japánban: hercegnőnek érezhetik magukat.

Az egyszemélyes esküvő elnevezésű, kétnapos csomagot a kiotói Cerca Travel utazási iroda árulja, december végéig mintegy 30 japán nő vett részt az általuk szervezett ceremónián, melynek része egy szállodai éjszaka Kiotóban, limuzinos utazás és fotózás is.

A csomag ára a szolgáltatásoktól és egyéb feltételektől függően 250 ezer - 470 ezer jen (538 ezer - egymillió forint): az esküvői ruha helyett választható például hagyományos japán kimonó - magyarázta Inoue Yukiko, a vállalkozás vezetője.

Az árak reálisak, hiszen valódi menyegzőre legalább 200 ezer jen a ruhabérlés, a profi fotós és a sminkes 250 ezer jenbe kerül - tette hozzá.
Az egyszemélyes esküvőt rendelő nők mintegy fele férjes asszony, akinek nem volt nagy lakodalma vagy elégedetlen volt vele. Az ügyfelek legnagyobb része a harmincas éveiben jár, utánuk következnek a negyvenesek és ötvenesek.

A 41 éves Akai Jumi egyszemélyes esküvői képei júliusban készültek Kiotóban. Férjétől kapta ajándékba a szolgáltatást, mert nyolc évvel ezelőtt, amikor összeházasodtak, nem volt idejük a ceremóniára, épp akkor nyitottak vendéglőt.

Az elmaradt esküvői fotózás mindig feszültséget okozott a pár életében. Amikor készen lettek a képek, férje öltönyben várta.
"Ahogy öregedtem, elbizonytalanodtam: hogy néznék ki az esküvői fotókon? De úgy bántak ott velem, mint egy hercegnővel, nagyon élveztem, ahogy menyasszonyt varázsoltak belőlem" - mesélte Akai, aki a Tokió melletti Ibaraki prefektúrából érkezett Kiotóba.

Akai és más kliensek is úgy vélték, élményeik jobbak volt, mintha valódi esküvőn vettek volna részt, mert minden percét élvezhették az átváltozásnak és a fotózásnak anélkül, hogy a vendégekkel kellett volna foglalkozniuk, és csak a kiszabott idejük maradt volna a képek készítésére.
Akinek nincs partnere, annak a Cerca Travel 20-69 éves korú férfimodellt is tud biztosítani. A "képzeletbeli vőlegény" keze, válla vagy háta tűnne fel a fotókon, ám a szolgáltatást még senki sem vette igénybe.

"Érthető, hiszen minden ügyfelünk azt szeretné, ha a figyelem rá irányulna, mint egy valódi hercegnőre, ehhez nincs szükségük partnerre" - vélte Inoue.
Az utazási iroda azért kínálja az egyszemélyes esküvői fotózást, hogy valóra váltsa az ügyfelek álmait, bátorítsa őket, hogy érezzék magukat jól a bőrükben.

Akik bírálják a szolgáltatást, azt mondják, "magányos, szánalmas és szomorú" dolog az egyszemélyes esküvő, mert az egyedülálló nők csak így kaphatnak esélyt a menyasszonyi ruha viselésére.

Külföldi ügyfelük még nem volt. Inoue szerint valószínű, hogy akik a házasságot szentnek tartják, nem tudják elfogadni a szóló menyasszony ötletét, úgy gondolhatják, maszkabál az egész.

Egyik ügyfelük, a pedikűrszalont vezető Szavano Tomoe se magányosnak, se bolondnak nem érezte magát a menyasszonyi fotózáson, és eszébe se jutott, hogy a nőközpontú szolgáltatás kikezdhetné a házasság hagyományos intézményét.

A 39 éves Szavano ezt mondta: nagy volt rajta a nyomás, miért nincs már férjnél ebben az életkorban. A fotózás után elmúltak az aggodalmai: "Remélem, találok párt magamnak, de ha mégsem, akkor is élvezem az életet".

Címkék#Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában