Életstílus

2014.11.07. 11:57

Félmilliárd dollár értékű adományt kap a Los Angeles-i művészeti múzeum

A kollekció része Claude Monet három jelentős műve, köztük egy vízililiomos festmény 1905-ből, valamint Édouard Manet 1879-ből származó M. Gauthier-Lathuille fils című portréja.

Monet, Degas, Picasso és más művészek összességében mintegy félmilliárd dollár értékű műveivel, története legnagyobb adományával gazdagodik a Los Angeles-i Megyei Művészeti Múzeum (LACMA) Jerry Perenchio producer és televíziós mogul jóvoltából.

Az Univision spanyol nyelvű tévécsatorna 83 éves korábbi elnök-vezérigazgatója mintegy 50 impresszionista és modern remekművet, jellemzően 1870 és 1930 között készült festményeket, rajzokat és szobrokat ajándékoz az intézménynek.

A kollekció része Claude Monet három jelentős műve, köztük egy vízililiomos festmény 1905-ből, valamint Édouard Manet 1879-ből származó M. Gauthier-Lathuille fils című portréja, amely az első Manet-festmény lesz a LACMA gyűjteményében. A művek között van Pablo Picasso egy korai kubista rajza, valamint Fernand Léger francia kubista és René Magritte belga szürrealista festő munkái. Paul Cézanne, Camille Pissarro és Pierre Bonnard művei szintén megtalálhatók a gyűjteményben, amelyről a múzeum igazgatója, Michael Govan kiemelte, hogy az intézmény saját erejéből soha nem lenne képes megvásárolni.

A sajtónyilvánosságot kerülő Jerry Perenchio csütörtökön elmondta, hogy sok éven át név nélkül adott jótékony célokra, de ezúttal kivételt tesz, mert más adományozókat és gyűjtőket is adakozásra akar kérni a múzeum 600 millió dolláros új épületének támogatására. A svájci Peter Zumthor tervei alapján készülő új épület munkálatai még nem kezdődtek el. Az új szárny, amely a tervek szerint 2023-ra készül el, az Egyesült Államok egyik legjelentősebb, 11 ezer darabos gyűjteményével rendelkező LACMA hét épületéből négyet vált majd ki.

Az intézmény Jerry Perenchio halála után, és csak akkor kapja meg az értékes gyűjteményt, ha elkészült a Zumthor-épület. A projektet a város 125 millió dollárral támogatja.

A fresnói születésű üzletember ügynökként kezdte karrierjét Hollywoodban - ügyfele volt Marlon Brando és Elizabeth Taylor is -, majd film- és televíziós producer lett. Az ő nevéhez fűződik többek közt a Szárnyas fejvadász és a Miss Daisy sofőrje című film. Vagyonát a Forbes pénzügyi magazin 2,7 milliárd dollárra becsüli.

"Hetven éve élek Los Angelesben, sikereim nagy részét a városnak köszönhetem, viszonozni akartam valamennyit ebből" - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!