Életstílus

2014.10.13. 15:48

A pajzsmirigyrákosok száma 4,6-szeresére nőtt Kínában tíz év alatt

A pajzsmirigyrákosok száma tíz év alatt 4,6-szeresére nőtt Kínában, a kór több nőt érint, mint férfit.

Az úgynevezett papilláris pajzsmirigydaganat - a kór leggyakoribb fajtája - leginkább a fiatal és középkorú nőket sújtja, ők teszik ki a betegek háromnegyedét a Tiencsinben tartott kínai akadémiai pajzsmirigyrák-konferencia adatai alapján.

Legnagyobb a kockázat a nagyvárosokban és a part menti régiókban. A növekedés szorosan összefügg a jobb vizsgálati módszerekkel - mondta Kao Ming, a Tiencsini Rákkórház igazgatóhelyettese.

Az ultrahangos technológia olyan kisebb pajzsmirigydaganatokat is kimutat, amelyek korábban rejtve maradtak, a korai kezeléssel azonban a páciensek 95 százaléka meggyógyulhat.

Nincs elég adat annak bizonyítására, hogy közvetlen az összefüggés a pajzsmirigyrák és a jódozott só között, melyet 1993 óta Kínában országszerte használnak a jódhiány megelőzésére - idézte a Hszinhua kínai hírügynökség.

A szakértők szerint a jódozott só miatt tévesen keltenek pánikot: a jódtúladagolás talán előidézhet papilláris pajzsmirigyrákot, a jódhiány azonban follikuláris pajzsmirigyrákot okoz. Ez utóbbi a betegség ritkább változata.

A környezetszennyezés és az egészségtelen életmód miatt a rák egyre nagyobb fenyegetést jelent az országban: az adatok alapján évente 3,5 millió új megbetegedést diagnosztizálnak. Évente majdnem 2,5 millióan halnak bele a rákba Kínában.

Címkék#Lilla
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!