Életstílus

2014.10.09. 17:44

A magyarok szemében egyre vonzóbb Ausztria

A magyarok többsége szálláshelyek tekintetében a szállodákat és az apartmanokat kedveli.

Az ősz beköszöntével egyre népszerűbbek azok az úti célok, melyek közelségük miatt könnyed kikapcsolódást ígérnek a hétvégéken. A Statistik Austria által gyűjtött adatok alapján az egyik legkedveltebb ilyen állomás a magyarok körében továbbra is Ausztria, ahol Stájerország, Salzburg, Karintia és Bécs mellett a napfényes Burgenlandot, az élvezetek régióját is egyre több alkalommal választják a kikapcsolódásra vágyók a változatos programok miatt.

A Statistik Austria adati alapján Ausztriában 1.622.437 magyar vendégéjszakát és 479.083 magyar vendégérkezést regisztráltak 2013-ban. A szezonális eloszlás szerint a téli időszak még mindig népszerűbb, hiszen a legtöbb magyar síelni érkezik Ausztriába, de nyáron és ősszel is egyre többen választják a szomszédos ország különböző tartományait, hiszen amellett, hogy közel van, sokrétű gasztronómiai és kikapcsolódási lehetőségeket kínál a térség. Nyáron 623.047, télen pedig 990.790 magyar vendégéjszakát regisztráltak Ausztriában, ami a 2010-es adatokhoz képest 30,6 százalékkal emelkedett.

„Magyarország továbbra is stabilan tartja a 10. helyet a nemzetközi küldő országok rangsorában, újabb rekorderedménnyel, hiszen a 2012-es évhez képest 1,4 százalékkal több, azaz 479.300 magyar vendég kereste fel Ausztriát tavaly, ezáltal valamivel több mint 1,6 millió vendégéjszakát generálva. A legtöbb magyar vendég Stájerországot, Salzburg tartományt, Karintiát és Bécset kereste fel" – árulta el Emanuel Lehner-Telič, az Österreich Werbung Közép-Európai Regionális Igazgatója.

A tartományok között Burgenland is egyre népszerűbb célpontja az utazóknak. Burgenlandban 2013-ban 26.891 magyar vendégéjszakát regisztráltak, ebből csaknem felét, 13.300-at a Fertő tónál. Nem véletlen, hiszen a magyarok utazási szokásait vizsgálva minden nagyobb kutatócég arra jutott, hogy az első számú célpont a vízpart. A magyarok körében a második legkedveltebb régiónak Közép-Burgenland számít, ahova főleg nyáron érkeznek a magyarok. A februári időszaktól kezdődően növekednek vendégérkezések, melyek a nyári hónapokban érik el a legmagasabb értékeket, annak ellenére, hogy Burgenland legpezsgőbb és programjait tekintve is a legintenzívebb időszaka az ősz. Ekkortájt szentelik fel az újbort is, amely mellé ropogós libasültet tálalnak. A libafogyasztásnak nagy hagyománya és kultúrája van Burgenlandban. Ezen a hétvégén, október 10. és 12. között rendezik meg Ruszt főterén a libafesztivált, mely számtalan érdekes programmal várja az érdeklődőket.

Utazunk, de mennyiből?

A külföldre látogatók utazási szokásait vizsgálva kiderül, hogy a magyarok átlagosan 205 ezer forintot költenek az utazásukra, amelybe beletartozik az utazási- és szállásköltség, és a fogyasztás is – derül ki a Kutatócentrum 2013-as utazási adatokat vizsgáló online kutatásából. A magyar turisták kb. 10 százaléka igyekszik 50 ezer forint alatt tartani a költségeket, 40 százalékuk pedig 100 ezer forint alatti összeget szán az utazásra. Az utazók másik felének 20 százaléka 100-200 ezer forintból, újabb 20 százaléka pedig 200-400 ezer forintból gazdálkodik, és kb. 10 százalékuk költ 400 ezer forintnál is többet.

A magyarok többsége szálláshelyek tekintetében a szállodákat (37%) és az apartmanokat (34%) kedveli. További érdekesség, hogy a magyarok éppen több mint fele (51%) autóval utazik, 34% pedig repülővel úti célja felé – amit általában többféle forrás alapján választanak ki. A döntő többség interneten kutat (84%), sokan az ismerőseik javaslatait is mérlegelik (42%), és az utazók harmada még mindig az utazási irodák katalógusait böngészi át, hogy megtalálja a pihenéséhez tökéletes helyszínt.

Címkék#Lilla
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!