Életstílus

2014.09.28. 08:16

Kiss Ramóna: hallgassunk a szívünkre!

A szív-és érrendszeri betegségek felelősek minden második halálesetért hazánkban, pedig egészséges életmóddal és szűrésekkel megelőzhetnénk a bajt. A Szív világnapján gondolkodjunk előre, ahogy a Barátok közt színésznője, Kiss Ramóna is teszi.

Kiss Tímea

A Szív Világnapját és Szívünk napját szeptember 28-án, a hónap utolsó vasárnapján tartják, hogy felhívják a figyelmet a Magyarországon minden második halálesetért felelős veszélyre. A szív- és érrendszeri megbetegedések három fő típusát különböztetjük meg, ilyenek a a koszorúér- illetve a végtagi-perifériás-érbetegségek, a szívelégtelenség, valamint a bakteriális fertőzéssel összefüggő gyulladásos szívbetegségek. Előbbi szerencsére igen ritka, ám az utóbbiak évente több tízezer ember halálát okozzák hazánkban.

Férfiak betegsége, nők átka

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2013-ban a közel 127 ezer halálesetből majd 33 ezért rosszindulatú daganat felelős, több mint 25 ezret (10 999 férfi és 14 586 nő halálát) ischaemiás szívbetegség, valamivel kevesebb mint 13 ezret (5 427 férfi , 7 401 nő halálát) agyér-betegség, hat és félezret (3 636 férfi, 2 883 nő halálát) pedig heveny szívizom-elhalás okozott.

– Általánosságban több férfi szenved szívbetegségben, mint nő, viszont a nők körében szed több áldozatot. A legveszélyeztetettebb korosztály a 40 feletti férfiaké, és az 50-55 év feletti nőké elsősorban – mutatott rá prof. dr. Forster Tamás kardiológus, a szegedi II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ igazgatója.

Ezekben az életkorokban érdemes a szakorvos szerint évente szűrővizsgálatra járni, de másoknak is ügyelniük kell szívükre.

Hiába tűnik trendinek az egészség

Az elhízás és a magas testzsír-százalék, a mozgásszegény életmód, a cukorbetegség, a stressz és a dohányzás növeli a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának veszélyét.

De hogyan lehet aktuális probléma az egészségtelen táplálkozás, miközben divat a gasztrotrendeket követni, vega- vagy vegán módon étkezni, paleo-diétát folytatni és bio-termékeket vásárolni? – Az emberek többsége még mindig nem foglalkozik azzal, hogyan táplálkozik – fogalmazott Forster Tamás, aki felhívta rá a figyelmet: amennyiben bármelyik, fent felsorolt rizikófaktor adott, érdemes évente elvégezni a szükséges szűrővizsgálatokat, többek között a vérnyomás- és koleszterinszint-mérést. Ha pedig mellkasi fájdalom, vagy infarktusra utaló tünetek jelentkeznek, akkor jelentkezni kell a szakorvosnál. Fiatalabb korban elegendő 2-3 évente szűrésre járni, az alapvető vizsgálatokat a háziorvos is elvégzi.

Fotó: RTL Klub

Fotó: RTL Klub

Online is kiszámolhatjuk

A szakorvosoknál is rendelkezésre áll egy, a kockázat-előrejelzést segítő táblázat, de az interneten magunknak is elkészíthetjük a rizikóbecslést, amely megmutatja, hogy 10 éven belül mekkora valószínűséggel szembesülhetünk valamilyen szív-és érrendszeri panasszal.

Többek között a Magyar Nemzeti Szívalapítvány www.mnsza.hu internetes oldalán érhető el a kalkulátor, a www.szeretemazeletem.hu-n pedig egy táblázat is segíti a számolgatást. A szakorvos felhívta a figyelmet, hogy aki 5 százaléknál nagyobb értéket kap, az mindenképp végeztesse el a szükséges ellenőrző vizsgálatokat. Ha több rizikófaktor áll fönn, például magas a koleszterin-szintünk és a várnyomásunk, dohányzunk, akkor az általuk okozott kockázat sokszorosára nő, ezért nem szabad felelőtlennek lennünk.

Kiss Ramónának szívügye az egészség

A fővárosi Szívünk napja 2014 nevű rendezvény egyik házigazdája és műsorvezetője a Barátok közt című sorozat színésznője lesz. A 29 éves Kiss Ramóna szívesen vesz részt „jó ügyeket" szolgáló rendezvényeken, és úgy gondolja, az egészség mindenkinek fontos. – Ha már azt elérem, hogy „csak" egy ember is jobban odafigyeljen magára, és ezzel meghosszabbíthassa az életét, tovább jelenthessen örömet családjának, akkor úgy gondolom, sikert értem el – magyarázta, miért fontos számára a Szívünk napja. – Sokan úgy gondolkodnak az egészségükről, hogy amíg nincs baj, nem kell vele foglalkozni, természetesnek veszik. De érdemes annál hamarabb megcsináltatni a szűrővizsgálatokat, mint szembe találkozni a betegséggel, vagy akár odáig jutni, hogy elveszítsük egy szerettünket. Én is évente járok szűrésekre, emellett odafigyelek arra, hogy ne egyek megterhelő ételeket, pedig borzasztóan szeretek enni – árulta el a színésznő. – Arra is ügyelek, hogy naponta 2-3 liter folyadékot elfogyasszak, és rendszeresen edzem. Gyermekkorom óta sportolok, régebben röplabdáztam, a mozgás része az életemnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!