Életstílus

2014.08.11. 15:52

Történelmi éjjeliedényeké és illemhelyeké a főszerep egy prágai múzeumban

A világ minden tájáról származó vécéket, ágytálakat, éjjeliedényeket és egyéb higiénés eszközöket vonultat fel egy prágai múzeum, amely a világ legnagyobb ilyen típusú gyűjteményével büszkélkedhet.

Jan Sedlacek, a Történelmi Éjjeliedények és Vécék Múzeuma igazgatója pár évvel ezelőtt egy 10. századi erődöt vásárolt Prága szomszédságában és egy történelmi jelentőségű vécére bukkant az épületben.

"Ekkor kezdődött minden: tudni akartuk, hogy az emberek annak idején hogyan végezték a dolgukat" - idézte fel az 59 esztendős mérnök különös szenvedélyének kibontakozását.

A múzeum 2010-ben nyitotta meg a kapuit az erődítménynél és idén költözött át a cseh fővárosba. Az intézményben kétezer tárgy, köztük toalettpapírok, mindenféle típusú, alakú és méretű fürdőszobai edények, valamint porcelánból, fából és rézből készült vécélehúzó fogantyúk sorakoznak, amelyek együttesen a világ legnagyobb ilyen típusú gyűjteményét alkotják, túlszárnyalva az Indiában és Spanyolországban működő hasonló intézmények kollekcióit.

"Olyan tárgyakat keresünk, amelyeknek történelme van" - húzta alá Sedlacek, példaként említve egy ágytálat, amelyet egy második világháborús német katonai sisakból alakítottak ki. A prágai múzeum látogatói egyebek közt megismerkedhetnek a hagyományos japán vécének számító vasikivel, vagyis a guggolós vécével, egy Napóleon számára készített ágytállal, és olyan hordozható vizelőedényekkel, amelyeket a nők használtak a 17. században élő francia lelkész, Louis Bourdaloue hosszúra nyúlt szentbeszédei alatt.

"A legkülönlegesebb kiállítási tárgyak értéke felér egy viszonylag jó autó árával" - mondta Sedlacek, aki mostanáig nagyjából tízmillió koronát (112,6 millió forint) költött saját vagyonából a gyűjteményre. A múzeum, ahol Sedlacek felesége és néhány gyermekük dolgozik, egy öreg épület két emeletét foglalja el, és körülbelül hatszáz látogatót fogad havonta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!