Életstílus

2014.07.10. 14:02

Nem maradhat együtt Munkácsy Krisztus-trilógiája Debrecenben

Egyelőre nem maradhat együtt Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája: a Krisztus Pilátus előtt című festmény visszatér Kanadába, miután a megvásárlásról vagy a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló, kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel. A kormány célja az, hogy a Munkácsy-trilógiát hosszú távon egyben tartsa.

A Déri Múzeum szóvivője csütörtök délelőtt közölte, hogy a képek nem maradhatnak együtt és mivel a képet a következő hetekben elő kell készíteni a tengerentúli szállításra, már csak vasárnapig látható együtt a trilógia Debrecenben.

A látogatók várható nagy érdeklődésére való tekintettel pénteken és szombaton délelőtt 10 órától 22 óráig tartják nyitva a múzeumban Munkácsy Termet, vasárnap pedig a szokásos nyitva tartás mellett, 10 és 18 óra között látható a Krisztus-trilógia.

A három kép közül az Ecce Homo című kép a magyar állam, a Golgota Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtő tulajdonában van, a Krisztus Pilátus előtt című festmény pedig a kanadai Hamilton művészeti galériáé.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a kormány célja változatlanul a Munkácsy-trilógiát hosszú távon történő egyben tartása, az Igazságügyi Minisztérium jelenleg a műalkotások állami megvásárlásának szabályairól szóló jogszabályt készíti elő.

[namelink name="Pákh Imre"] amerikai-magyar műgyűjtő az MTI-nek úgy fogalmazott, tudomása szerint érdemben senki nem tárgyalt a kanadai Hamilton galériával a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-kép megvásárlásáról. Elmondta, hogy csütörtökön telefonon beszélt a kanadai Hamilton galéria igazgatónőjével, aki megerősítette: a kép megvásárlásával kapcsolatos ajánlatukra magyar részről semmilyen választ nem kaptak, velük erről nem tárgyaltak.

"Úgy tűnik Magyarországon nem tartanak igényt Munkácsy képeire és nagyon szomorú, hogy a festő születésének 170. évfordulója évében megbomlik a trilógia" - fogalmazott Pákh Imre.

Megjegyezte azt is, hogy vele sem tárgyalt egy éve senki a Golgota sorsáról. Egy évvel ezelőtt tárgyalt a magyar kormányzattal a Golgotáról, és abban állapodtak meg, hogy a kormány "hajlandó a vételre", ő pedig "hajlandó eladni a képet a magyar államnak". Azóta semmi nem történt, miközben a Golgota letéti szerződése 2013 novemberében lejárt, jelenleg érvényes szerződés nélkül van a debreceni Déri Múzeumban.

Pákh Imre megítélése szerint a Magyar Nemzeti Bank értéktár programjába - amelynek keretében visszavásárolják a külföldön lévő magyar nemzeti kincseket - beleillik a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt, vagyis nem anyagi oka lehet, hogy nem maradhatnak együtt a képek Debrecenben.

Az amerikai-magyar műgyűjtő sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy ezzel megszűnik egy nemzeti zarándokhely: a Munkácsy-trilógia, amelynek lenyűgöző elhelyezésére nagyon sokat költött az elmúlt években a debreceni Déri Múzeum, egyfajta "szent hely volt az egyetemes magyarságnak".

Csalódását fejezte ki az üggyel kapcsolatban a Civil Összefogás Fórum (CÖF), amely arra számított, hogy a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjának keretében lehetőség nyílik a Krisztus Pilátus előtt festmény megvásárlására. Bencze Izabella, a CÖF alapító szóvivője emlékeztetett arra: tavasszal 18 ezren támogatták aláírásukkal azt a kezdeményezésüket, hogy a kormányzat vásárolja meg a kanadai Hamilton művészeti galériától a festményt és kérésüket eljuttatták [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnöknek is. Továbbra is reménykednek abban, hogy a kormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!