Életstílus

2014.07.04. 14:52

Dánia és Hollandia a nitrogénnal legszennyezettebb országok az EU-ban

Dánia, Hollandia és Luxemburg az Európai Unió nitrogénnal legszennyezettebb országai - derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentéséből.

A dokumentum szerint ez a szennyezés várhatóan a következő években sem csökken számottevően.

A magas nitrogénkoncentráció átformálhatja az érzékeny ökoszisztémákat, például bizonyos növényfajoknak kedvezve azok elszaporodásához vezet, ami csökkenti a biodiverzitást.

Dániában az ökoszisztémák toleranciája a növényi tápanyagokkal - köztük a nitrogénvegyületekkel - szemben 2010-ben minden típusú természeti területen meghaladta a határértéket. Az előrejelzések szerint a 2020 és 2030 közötti időszakban a dán területek 99 százaléka még mindig a tolerancia-határ fölötti értéket mutat majd.

A tanulmány a kén-dioxid és a nitrogén-oxidok kibocsátásának jelentős csökkenését valószínűsíti a nehézipar visszaszorulása és a nem hatékonyan működő erőművek bezárásának köszönhetően. Ugyanakkor a mezőgazdaságból származó ammónia továbbra is gondot jelent, hiszen mennyisége jelenleg nő és 2020-ig nem is valószínű, hogy mérséklődne.

"Már sokat tettünk a nitrogén-kibocsátás csökkentése érdekében, de szükség van arra is, hogy segítsük az erre érzékeny természetes területeket. Fokozni kell az erőfeszítéseket, és meg kell vizsgálni, mit tehetünk a közlekedés, az üzemanyag-felhasználás és a kibocsátások terén" - magyarázta Sören Laurentius Nielsen, a Roskildei Egyetem biológus professzora.

Címkék#Lilla
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!