Életstílus

2014.07.15. 15:37

Afrikai halat fogtak a Hévízi-tónál

A bíborsügér egy felelőtlen akvaristának köszönhetően kerülhetett a vízbe, aki tettével nem csak törvényt sértett, komoly károkat is okozhat.

A hibrid keselyűteknős és a kaukázusi medvetalp után egy újabb, Magyarországon nem honos élőlényt találtak: a bíborsügér Afrikában él, de egy felelőtlen akvaristának köszönhetően most már a Hévízi-tónál is horogra akadhat - írja a Bors.

A bíborsügér egy példányát a horgászok a Hévízi-tó levezetőcsatornájából fogták ki, végül az akvarista szakemberek azonosították a példányt.

– A termálvizes árokban hasonlóan telepedhetett meg, mint a hírekből már ismert keselyűteknős: valaki szabadon engedte – kezdte a Borsnak dr. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság (MHT) elnöke, aki a bíborsügér megtelepedéséről a X. Magyar Haltani Konferencián számolt be.


– Sajnos bármennyire is állatbarát az illető, tettével nem csak törvényt sértett, komoly károkat is okozhat: a bíborsügér rendkívül agresszív halfaj, az akváriumtulajdonosok már régről ismerik – fejtette ki Harka Ákos, hozzátéve: együtt tartása más, békésebb halfajokkal mindig nehéz volt, mivel a bíborsügér összemarja a „lakótársait".

– A Hévízi-tóban él egy törpenövésű vadponty-populáció, amely sehol máshol a világon nem található meg. Ha a bíborsügérek még jobban elszaporodnak, félő, hogy veszélybe sodorják ezt az egészen különleges pontyfajt – fejezte ki aggodalmát az MHT elnöke.

Borsonline.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!