Életstílus

2014.05.23. 21:48

Salvador Dalí első szürrealista festménye a 150 eurós kép

20 éve egy régiségkereskedésben vette Tomeu L'Amo művészettörténész azt a festményt, amelyet 1896-os dátuma miatt eddig nem kötöttek Dalíhoz.

MTI

Salvador Dalí katalán festőművész legkorábbi szürrealista alkotásaként azonosították azt az olajfestményt, amelyet tulajdonosa több mint 20 éve vásárolt körülbelül 150 eurónyi összegért egy régiségkereskedésben.

Tomeu L'Amo művészettörténész az északkelet-spanyolországi Girona egyik üzletében talált rá a festményre 1988-ban. Feltételezte, hogy Dalí korai műve lehet, de a bolttulajdonos állította, hogy a képnek semmi köze Dalíhoz, mivel rajta az 1896-os dátum áll, azaz nyolc évvel korábbi, mint amikor a festő született.

L'Amo 25 ezer pesetát fizetett a képért, és a következő negyedszázadot azzal töltötte, hogy megpróbálja bebizonyítani feltételezését.

"Amikor láttam a színeit, feltételeztem, hogy Dalié a mű. Ez az én véleményem volt, de nem tudtam bizonyítani. Nyomozást folytattam, és lépésről-lépésre meggyőződésemmé vált, hogy Dalí korai művéről van szó" - mondta el L'Amo, amikor bemutatta a festményt a sajtónak csütörtökön Madridban.


A festmény a feltételezések szerint magát a festőt ábrázolja anyja méhében ikertestvérével együtt - aki meghalt, mielőtt Dalí született -, amint a fiú angyallá változik.

A szakemberek számos technológiát felhasználtak, hogy megállapíthassák a festményt eredetiségét. A vászon infravörös átvilágítása kiemelte azokat az ecsetvonásokat, amelyek Dalí későbbi munkáinak is jellegzetességei. A festékek elemzéséből megállapították, hogy az alkotás nem készülhetett 1909 előtt. Neves grafológus megállapította, hogy Dalí maga írta rá a festmény jobb sarkában olvasható rövid dedikálást.

A szakemberek végül arra a következtetésre jutottak, a Salvador Dalí méhen belüli születése című festményt a művész 1921-ben 17 évesen alkotta, néhány évvel az előtt, hogy csatlakozott a szürrealisták mozgalmához.

Úgy véljük, hogy a festmény Dalí első szürrealista alkotása - hangoztatta Nicolas Descharnes, világhírű Dalí-kutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában