Életstílus

2014.05.19. 18:19

Női nemi hormon segíti elő a babák korai beszédét

Egy női nemi hormon segíti elő a babák korai nyelvi készségeinek fejlődését - jelentette be felfedezését a Würtzburgi Egyetem.

A berlini Humboldt Egyetem kutatóival közösen közvetlen összefüggést fedeztek fel a kéthónapos csecsemők magas ösztradiolszintje és az első hangzó megnyilatkozások között, ami a nyelv elsajátítása szempontjából fontos - derült ki a Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányukból.

Minél magasabb az ösztradiol szintje, annál összetettebb a sírás dallama, mely alapvető fontosságú az anyanyelv megtanulásakor. A tesztoszteronnak, a férfi nemi hormonnak azonban nincs szerepe ebben a folyamatban - vélték a kutatók.

"Az élet első hónapjaiban a nyelvtanulás fontos alapjai alakulnak ki. A baba sírásában minél nagyobb arányban szerepelnek összetettebb dallamok, annál ügyesebben fogja később kiejteni, megérteni a szavakat és mondatokat" - mondta Kathleen Wermke, a Würzburgi Egyetem orvosantropológusa.

Az összefüggés azonban csak egy bizonyos életkorra érvényes. "Korábbi tanulmányunkban feltártuk, hogy csak a kéthónaposok sírásának dallamossága jelzi előre, milyenek lesznek a két és féléves gyerek nyelvi képességei. Sem az első, sem a harmadik, sem a negyedik hónapban nem érvényes az összefüggés" - tette hozzá Wermke.

A kisfiúk vérében is találtak ösztradiolt: ha az ő vérükben egyes esetekben még a kislányok átlagos értékei fölé ment a hormon szintje, akkor ezeknek a fiúbabáknak a sírásában átlagon felüli volt a dallamos részek aránya a második hónapban.

Jelenleg csak elméletek léteznek arról, hogyan befolyásolja mindez az ember nyelvtanulási készségét - vélte Wermke.

Címkék#Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában