Életstílus

2014.05.12. 17:41

Kiállítják Viktória királynő naplóit

Viktória brit királynő korai naplóit vehetik szemügyre az érdeklődők a windsori kastély új kiállításán.

A fiatal Viktória hercegnő édesanyjától, a kenti hercegnétől kapta első naplóját 1832 augusztusában, amikor 13 esztendős volt, és épp tanulmányútra indult szülőhazájában. Ekkor bontakozott ki a későbbi uralkodó írás iránti szenvedélye, amely végigkísérte egész életét - adta hírül a BBC News.

Forrás: bbc.com

Forrás: bbc.com
A naplókat jövő szombattól láthatják az érdeklődők a Treasures from the Royal Archives (Kincsek a Királyi Levéltárból) című kiállításon, amely a windsori kastély kerek tornyában található királyi archívum megalapításának 100. évfordulója alkalmából nyílik. A 13-21. század közti időszakot felölő tárlaton a királyi levéltárból összeválogatott személyes levelezések, naplóbejegyzések és a paloták számlakönyvei sorakoznak.

Viktória 1832-es körutazása, amely egyben azt a célt szolgálta, hogy a lakosság megismerje jövendő királynőjét, a walesi Powis-kastélyban tett látogatással kezdődött. Az ifjú hercegnő az újonnan iparosodott Közép-Angliát is bejárta és mindenről részletesen beszámolt a naplójában.

Forrás: bbc.com

Forrás: bbc.com
A következő évben a hercegnő minden reggel fél órát szentelt a naplóírásnak, mielőtt nekikezdett volna a történelem, a földrajz, a latin, vagy az általános ismeretek óráinak. 1901 januárjában bekövetkezett haláláig Viktória királynő több mint 43 ezer oldalt írt tele, összesen 141 naplót megtöltve.

A néhai uralkodó kiterjedt levelezést folytatott Nagy-Britanniában és Európa-szerte élő családtagjaival, valamint miniszterekkel, nagykövetekkel, állami vezetőkkel és az egyház képviselőivel is.

Forrás: bbc.com

Forrás: bbc.com
Az 1832 és 1836 között született naplók közül csupán néhány maradt fenn eredetiben. Viktória királynő lánya, Beatrix hercegnő ugyanis anyja utasítására rövidített változatokat készített a megmaradt naplókból, mielőtt megsemmisítették azokat. A hét végén nyíló kiállítást, amelyen Viktória első naplója is helyet kapott, 2015. január 25-éig kereshetik fel az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában