Életstílus

2014.05.19. 11:31

Gigantikus cukorszobor a fekete New York-i cukorgyári munkások tiszteletére

Kara Walker művész négy tonna cukorból készült monumentális alkotása elfoglalja a brooklyni Williamsburg negyedben fekvő Domino Cukorgyár egykori hatalmas üzemcsarnokának jórészét.

MTI

Egy gigantikus, 10,5 méter magas szfinxszerű cukorszoborral tisztelegnek az egykori afroamerikai cukorgyári munkások előtt a világ hajdan legnagyobb cukorfinomítójában New Yorkban.

[namelink name="Kara Walker"] művész négy tonna cukorból készült monumentális alkotása elfoglalja a brooklyni Williamsburg negyedben fekvő Domino Cukorgyár egykori hatalmas üzemcsarnokának jórészét.


A szfinxszerűen fekvő fekete bőrű munkásnő feje enyhén eltúlzott afrikai vonásokat mutat. Fejét fejkendő fedi, keblei viszont fedetlenek, öklét előre tartja.

A műveiben főleg a faji megkülönböztetés és általában a diszkrimináció, a szexuális kizsákmányolás és a hatalom kérdéseit feszegető művésznő szerint a megformált alak egyszerre fejezi ki az alávetettséget és a dominanciát.

Az A Subtlety or the Marvelous Sugar Baby című hófehér alkotáson kívül több kisebb, fiatal fiúkat ábrázoló, melaszbevonatú szobor is került az üzemcsarnokba. A barnás munkásfiúk kezükben nagy cukroskosarakat tartanak, benne finomítatlan cukorral.


Az 1880-as években épült Domino Sugar Refinery a maga korában a világ legnagyobb cukorgyára volt, innét származott az Egyesült Államokban fogyasztott cukor több mint fele.

A cukorgyár területén nemsokára öt futurista felhőkarcoló épül, mindörökre megváltoztatva a megújulásnak mindeddig ellenálló williamsburgi rozsdaövezet arculatát a Manhattant és Brooklynt elválasztó folyó partján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában