Életstílus

2014.05.28. 23:25

2014-ben is Merkel a világ legbefolyásosabb asszonya

Ő az első politikus sztár Kelet-Németországból az újraegyesülés óta - írta a Forbes.

Egymást követő negyedik alkalommal választotta idén Angela Merkel német kancellárt a világ legbefolyásosabb asszonyának az amerikai Forbes magazin.

A 100 nevet tartalmazó listán a második helyre Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, a harmadikra, akárcsak tavaly, Melinda Gates, Bill Gates, a Microsoft alapítójának felesége került, míg a negyedikre Dilma Rousseff brazil elnök futott be. Ötödik lett Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

Mióta Merkel 2006-ban felkerült a Forbes listájára, éspedig mindjárt az első helyre, csak egyszer, 2010-ben kellett beérnie a negyedik hellyel.

"Ő az első politikus sztár Kelet-Németországból az újraegyesülés óta" - írta a Forbes.

"Merkel kancellár a gerince és egyben egyik építőmestere az Európai Uniónak, amelynek 28 tagállama és 15,8 milliárd dolláros GDP-je van" - tette hozzá a magazin.

Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter eggyel hátrébb, a hatodik helyre csúszott, őt követi Mary Barra, a General Motors elnöke. Ő a múlt évben még egyáltalán nem szerepelt a listán. Nyolcadik az amerikai first lady, Michelle Obama, aki tavaly még a negyedik volt. A legfiatalabb az első tíz között a maga 44 évével Sheryl Sandberg, a Facebook főnöke, akit Virginia Rometty, az IBM elnöke követ.

A 20 nő közül, akik a Forbes szerint a világ legbefolyásosabb asszonyai, 14 amerikai. A 20 közül 10 vállalatvezető, hét államfő vagy más vezető beosztású politikus. Ketten - Oprah Winfrey és Beyonce Knowles - a kulturális életben tevékenykednek. Gates, bár eredetileg vállalkozó, jelenleg már csak a férjével közösen igazgatott alapítvánnyal foglalkozik. Ez csupán 2012-ben 3,4 milliárd dollárt adományozott különféle segélyprogramokra.

Címkék#Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában