Életstílus

2014.04.22. 14:26

Boldog születésnapot! Shirley MacLaine 80 éves

A színésznő Shirley MacLaine Beatty néven született, öccse a szintén Oscar-díjas színész-rendező Warren Beatty.

Shirley MacLaine Oscar-díjas amerikai filmszínésznő április 24-én lesz nyolcvanéves.

A Virginia állambeli Richmondban született Shirley MacLaine Beatty néven (keresztneve tisztelgés a híres gyerekszínész, Shirley Temple előtt), öccse a szintén Oscar-díjas színész-rendező Warren Beatty. Szinte előbb tudott táncolni, mint járni, egész kiskorától balettezett, a tánc annyira magával ragadta, hogy egyszer törött bokával táncolta végig az előadást. Idővel nyilvánvaló lett, hogy magassága miatt soha nem lehet balerina, ő mégis ragaszkodott a szerepléshez. Csatlakozott a középiskolai pomponlánycsapathoz és a színjátszó körhöz, az egyik szünidő alatt a Broadway egyik színházában volt kartáncos. Érettségi után visszatért a színpadra, immár elhagyva nevéből a Beatty tagot.

Élete úgy alakult, mint a mesében: az egyik darabban a főszereplő megsérült, neki kellett beugrania, és a nézőtéren éppen ott ült Hal B. Wallis producer, aki azonnal szerződtette a Paramount Pictures vállalathoz. A filmvásznon 1955-ben Alfred Hitchcock Bajok Harryvel című filmjében debütált, amely nem a legendás rendező legnagyobb filmje, de remek alkalom volt tehetsége megcsillantására. MacLaine pezsgett, tiszteletlen volt és csábító, alakításáért 1955-ben megkapta a legjobb új csillagnak járó Golden Globe-díjat.

A következő évben hindu hercegnőt játszott a Nyolcvan nap alatt a Föld körül című Verne-regény filmváltozatában, 1958-ban pedig már Oscar-díjra jelölték a Rohanva jöttek című alkotásban. A Vincente Minelli rendezte film, amelyben partnere Frank Sinatra volt, találóan adta vissza egy kor hangulatát és a háború utáni "elveszett nemzedék" életérzését. Két évvel később ismét esélyes volt az Oscar-díjra a Legénylakás című, Billy Wilder rendezte komédiában Jack Lemmon oldalán nyújtott alakításáért, de a kitüntetést végül Elizabeth Taylor halászta el előle, Shirley az Golden Globe-díjjal vigasztalódhatott.

Wilder 1961-es, Végzetes rágalom című filmjében egy tanárnő szerepét osztotta rá, akit egy lánytanítványának ármánykodása miatt elbocsátanak. A forradalmian új témájú filmben partnere Audrey Hepburn volt. 1963-ban az Irma, te édes című moziban újra együtt dolgozott Jack Lemmonnal és Billy Wilderrel, jutalma egy újabb Golden Globe-díj volt. 1967-ben az olasz rendező, Vittorio de Sica megkeresésére elvállalta A nő hétszer című felhőtlen komédia főszerepét, amelyben Peter Sellersszel és Michael Caine-nel játszott együtt.

MacLaine 1972 és 1977 között nem filmezett, inkább utazgatott, politizált, könyveket írt. Bejárta Kínát, Kubát, Japánt, Pakisztánt és Indiát, az általa rendezett Az ég másik fele: Kínai emlékirat című dokumentumfilmjéért Oscarra jelölték. A filmvászonra visszatérve az 1977-es, Fordulópont című drámában visszavonult balett-táncosnőt alakított, a szerepbe saját élettapasztalata alapján teljesen bele tudott helyezkedni.

Shirley MacLaine a a világsikert aratott Downton Abbey tévésorozat egyik részében.

Shirley MacLaine a világsikert aratott Downton Abbey tévésorozat egyik részében.
A csúcsra 1983-ban a Becéző szavak című filmmel ért fel, amely meghozta számára a filmszakma legnagyobb elismerését, a legjobb női főszereplő kategóriában átvehette az Oscar-díjat. Öt évvel később újabb Golden Globe-díjat kapott a Madame Sousatzka című zenés darabért. 1989-ben az Acélmagnóliákban Julia Roberts oldalán egy állandóan rosszkedvű és folyvást gyanakvó idősödő nőt játszott, bevallottan nagy élvezettel, mert szavai szerint ezekből a tulajdonságokból ő is jó adaggal rendelkezik.

2000-ben rendezőként is bemutatkozott a Bruno című filmmel, ennek hőse egy kisfiú, aki nem tud és nem is akar olyan lenni, mint a többiek. Shirley MacLaine túl hetvenedik évén is keresett maradt, korának megfelelően idősödő asszonyokat játszott a Földre szállt boszorkányban vagy a Azt beszélik című vígjátékban, 2008-ban a koros Coco Chanelt alakította a divattervezőnő életéről készült filmben. Mostanában a világsikert aratott Downton Abbey tévésorozat szereplői között tűnt fel, a magyar közönség utoljára a Ben Stiller rendezésében és főszereplésével készült Walter Mitty titkos élete című romantikus kalandfilmben láthatta a mozikban.

Szerelmi élete botrányoktól mentes, ám annál mozgalmasabb volt. Nemrégiben a rá jellemező szabadszájúsággal mesélte, hogy volt olyan nap, amikor három szerelménél is járt. Még pályakezdőként ment hozzá Steve Parker rendező-producerhez, akivel 28 évig élt házasságban, ha nem is együtt, mert a viszony sokáig távkapcsolatként működött, Parkertől egy lánya született. MacLaine úgy érzi, férje volt élete nagy szerelme, pedig a szerelmek hosszú sorában ott szerepel Frank Sinatra, Robert Mitchum, Dean Martin, Danny Kaye, Yves Montand, valamint Olof Palme egykori svéd kormányfő is. Érdekes módon Jack Lemmon és Jack Nicholson, akik mellett élete legjelentősebb szerepeit játszotta, kimaradtak a sorból, és a színésznőt saját bevallása szerint a legmélyebb érzelmi kapcsolat testvéréhez, Warren Beattyhez fűzi.

Shirley MacLaine filmszerepein kívül nagy feltűnést keltett spirituális utazásaival, az ufók és a New Age iránti érdeklődésével, valamint azzal, hogy rendíthetetlenül hisz a meditációban és az újjászületésben, e témákról több könyvet is írt.

Számtalan díja mellett 2012-ben megkapta az Amerikai Filmintézet életműdíját, méltatását Meryl Streep mondta el, 2013-ban az amerikai kultúrában betöltött szerepéért a Kennedy Center életműdíját is átvehette.

Címkék#Lilla
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!