csendes gyilkos

2020.03.30. 07:50

180 millió nő mindennapjait keseríti meg az endometriózis

Magyarországon minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett, a meddő nők negyven százaléka a krónikus nőgyógyászati betegség miatt képtelen teherbe esni.

Forrás: Shutterstock

Egyre több nőnél állapítanak meg endometriózist, ami megakadályozhatja, hogy édesanyává váljanak. De mi is pontosan ez a rejtélyes betegség? Miről ismerhetjük fel és hogyan szállhatunk szembe vele? Ezekről is lehetőség nyílik közösen gondolkodni március 31-e, az Endometriózis világnapja alkalmából – írja a Vasárnap Reggel újságírója, Tarnóczy Orsolya.

„Szofi egy átlagos kislány, aki arra vár, hogy végre ő is átléphessen a felnőtté válás küszöbén. Amikor azonban ez bekövetkezik, fájdalom, fertőtlenítő illata, orvosi kezelések és megalázás vár rá. Szofi élete gyökeresen megváltozik az első menstruációval, de senki nem tudja megmondani, mi a baja…” – kezdődik a Csendes Gyilkos című könyv, aminek írója saját tapasztalatait összegzi az életét megkeresítő betegségről.

Dr. Jekkel Gabriella esetében csupán évekkel később derült ki, korunk egyik legtitokzatosabb betegségében szenved:

“Az endometriózis mind a testet, mind a lelket felemészti azzal, hogy a súlyosságától függően meddőséget okoz. A könyv megmutatja, milyen szenvedésen mehet át egy nő azért, hogy egyszer a kezében tarthassa a gyermekét.”

Az írónő Beszélgessünk az endometriózisról! címmel Facebook-eseményt hozott létre az Endometriózis világnapjának alkalmából, itt várja sorstársait beszélgetésre, lelki tanácsadásra március közepétől egészen 31-éig.

De mi is ez a rejtélyes betegség?

“Orvostól orvosig jártam, már szinte az első havi ciklusom megjelenésétől. Próbálták kideríteni vajon mi okozhatja a problémáimat, amelyek mind kislányként, mind pedig már felnőttként megkeserítették az életemet” – meséli az írónő, akit 17 évesen minősítettek meddőnek, de a baj igazi természetére csak 12 évvel később derült fény.

Az endometriózis során a méhnyálkahártya kivándorol a méhből, ám továbbra is követi a ciklus változásait, így méhen kívül is felgyülemlik a véres váladék. Ennek hatására belső szervi összenövések és immunreakciók léphetnek fel, erős fájdalmakat okozva. A betegség érintheti a májat, vesét, tüdőt és bélrendszert, de akár az agyat is.

Elsődleges következménye a meddőség, de legalábbis az átlagosnál jóval nehezebb teherbeesés.

Mik is lehetnek azok a tünetek, amik alapján érdemes gyanút fognunk? Például a nagyon erős és fájdalmas havi vérzés, a visszatérő fájdalommal járó szexuális együttlétek esetén.

Mit tehetünk az endometriózis ellen?

Sajnos, az orvostudomány jelenleg sem a betegség kialakulásának okát, sem a gyógymódját nem ismeri. A folyamatot átmenetileg gátolja, ha a nőnek nincsen ciklusa. Sokaknál ezért mesterséges klimaxot idéznek elő, ami a fiatal női szervezetnek megterhelő állapot. Az endometriózis által okozott gócokat és szöveteket általában műtéttel távolítják el. Amint azonban a ciklus visszaáll, azok újra fejlődni kezdenek – főleg a súlyos esetekben.

Egy ilyen betegséggel együtt élni nem kis lelki teher – hangsúlyozza Dr. Jekel Gabriella, aki ebben szeretne másoknak is segítséget nyújtani.

“A hónap végéig betegség átélőjeként szeretnék tapasztalatokat átadni, reményt adni azoknak, akik ebben szenvednek. Nem vagyok orvos, a lelki oldalában tudok inkább segíteni, de ha úgy látjuk, szükség van orvosi szakértő bevonására, meg fogjuk tenni” – ígéri.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!