Életstílus

2015.06.16. 16:45

10 dolog, amivel korán elöregítheti a bőrét

A bőr korai öregedése gátolható néhány rossz szokás megszüntetésével, életmódváltással és egy kis odafigyeléssel.

Munkatársainktól

1. Sok stressz

A stressz következtében a szervezet gyorsabban feléli a bevitt ásványi anyagokat, ráadásul a stressz következtében a szervezet kortizolt termel, amely lebontja a kollagént. Ez gyulladásokhoz, és a bőr megereszkedéséhez vezethet. A stresszes emberek sokszor ráncolják homlokukat is, ami gyorsítja az öregedést.

2. Cigaretta

Nem kell különösebben magyarázni, hogy a dohányzás öregíti, tönkre teszi a bőrt. A dohányosok akár 10 évvel is idősebbnek látszódhatnak valódi koruknál.

3. Túlzott soványság

Ha túlságosan vékony, a ráncok is jobban meglátszanak. Természetesen itt nem a fitt karcsúságról van szó, hanem a túlzott soványságról. Sőt, vannak orvosok, akik szerint bizonyos fajta diéták is a bőr korai öregedését okozhatják. A testsúlyingadozás sem segít, a hízás és fogyás gyakori váltakozása miatt a bőr megnyúlhat. Vannak ételek, amelyek segíthetnek rugalmasan és fiatalosan tartani a bőrt: az Omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek, mint a vad lazac, dió, de a C-vitamint tartalmazó citrusfélék, kivi és a spenót, amely fokozza a kollagén termelést, illetve a likopin-tartalmú paradicsom is jó a bőrnek.

4. Kevés alvás

Ragaszkodjon a napi 7-8 óra alváshoz, és lefekvés előtt egy órával lehetőleg már ne erőltesse a szemét, ne nézzen tévét, ne használja okostelefonját vagy számítógépét. A fények csökkenthetik az alvási hormonnak is nevezett a melatonin termelődését a szervezetben. A melanonin növeli a REM-ciklus hosszát, és élénk álmokat eredményez.

 

Az öregedés nem minden ráncra lehet indok.

5. Az oldalán alszik

Bár kényelmes lehet a magzatpóz, a bőrnek nem tesz jót rendszeresen így aludni. 7-8 órán át húzódik és nyomja bőrét ilyenkor. A megoldás háton fekve elaludni, és ha mégis az oldalán ébredne, váltson pozíciót.

6. Szemdörzsölés

A szemhéj és a szem alatti bőr sötétségét a gyakori dörzsölés is okozhatja. Ilyenkor irritáljuk a bőrt, amely kipirosodik, kiszárad, "elhasználódik". A gyakori szemdörzsölés oka lehet a kontaktlencse hibája, vagy allergiás reakció, például valamilyen kozmetikumra. Ennek okát érdemes idejében kideríteni.

7. Rossz ránctalanító

A retinol, peptidek és az antioxidáns tartalmú fiatalító szerek elvileg segíthetnek, bár ezek inkább drágának számítanak, mint hatásosnak. Az olcsóbb, nyugtató, éjszakai hidratáló krémek olykor hatékonyabbak lehetnek. Testápoló és hidratáló krémek használatakor nem szabad megfeledkezni a nyakról és a kézfejekről sem. A legtöbb nőnél ezek a testtájak árulkodnak leginkább a korról.

8. Napszemüveg hiánya

A napszemüveg nem egyszerűen divatcikk, a káros sugaraktól és az erős fénytől is véd. Utóbbi segít abban, hogy ne hunyorogjon, ne ráncolja bőrét. Orvosok és kutatók szerint a napozás lebontja a kollagént, amely a szem körül pigmentációval, elszíneződéssel járhat.

9. Kevés folyadék

Az évekig tartó kismértékű dehidratáció, valamint a rendszeres alkoholfogyasztás tipikus magyar probléma. Ha kevés folyadékot fogyaszt, érezheti, hogy húzódik, száraz a bőre. Hasonló a helyzet az alkoholfogyasztásnál, amely elvonja a vizet a szervezetből.

10. Sok szappan

A gyakori szappanhasználat száríthatja a bőrt. Főleg, ha az olcsóbb, hidratáló anyagokat nem tartalmazó fajtákat választja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!