Életmorzsák

2014.04.18. 18:50

Szauna szeánsz

A múlt hétvégén szaunázni voltam. Ez önmagában keveseknek érdekfeszítő hír, de az, hogy részt vettem egy szauna szeánszon is, az már talán nagyobb érdeklődésre számot tartó esemény, annál is inkább, mivel a szeánsz kifejezés valamiféle különleges, szertartásos társasági eseményre utal.

Huszonéves korom óta rendszeres szaunázónak számítok, alkalmam volt Németországban, és a szauna hazájában, Finnországban is kipróbálni, ahol szinte minden lakóház szerves része a szauna, ezek ellenére, arról, hogy létezik olyan, hogy szauna szeánsz csak hallomásból értesültem.
A barátnőm már visszatérő vendégnek számít, Ausztriáig utazik érte, rendre be is számol róla, de valahogy nem éreztem meg eddig az élmény különlegességét.
Ez is úgy indult, mint a többi wellneszezős, kellemes fürdőzős, testet-lelket megtisztítós izzadós, kikapcsolódós délután. Gyógyfürdőzés, áztatás, előmosás, pihenés, majd úgy fél öt felé arra lettem figyelmes, hogy valami izgalommal telített várakozás van a levegőben, és a társaság elkezdett hasonlítani az ókori római fürdők közönségéhez, mert egyre több fehér lepedőbe burkolt embert lehetett látni a szauna előtt.
Nem bírtam úrrá lenni a kíváncsiságomon, és kérdezősködni kezdtem. Egy szolgálatkész fiatalember, - aki, mint később kiderült a Szauna Mester-, mondta el a lényegi tudnivalókat, és a szigorúan betartandó szabályokat. Azt hittem a szaunázással kapcsolatban engem már nem érhet meglepetés, de tévedtem. Megdöbbenésemre kiderült, hogy a Szauna Mester nem csak hogy elismert szakma,  hanem versenyeket, sőt világbajnokságot is rendeznek a művelőinek.
Magyarországon a Szauna Mesterek országos versenyét 2011-ben rendezték meg először. A verseny lényegében a szaunában zajlik, és a zsűri a vendégekkel együtt értékeli a produkciót. Ott már a szeánsz fontos része a show. Jelmezbe öltözve, egy téma köré épített műsorral, különböző koreográfiákat előadva szórakoztatják a szaunázó közönséget.
Egy Szauna Mester nem csak fizikailag kell, hogy felkészült legyen, elengedhetetlen, hogy kiemelkedő kommunikációs képességgel, és nem utolsó sorban humorral rendelkezzen. A munkájának az is a célja, hogy hazánkban is minél többen megismerjék a szaunázás jótékony hatásait. Lassan világossá vált, hogy nem csak abból áll a tevékenysége, hogy kiadja a lepedőket, előkészül, és megtartja a szeánszokat. Tudnia kell, hogy mely betegségek azok, melyek kizárják a szauna használatát, informálódik, beszélget a vendégekkel, megismerteti őket a szauna etikettel, amiről azért valljuk be, van még mit tanulni.
Ő állítja össze a tetszőleges illatanyaggal kombinált programot is.A szauna szeánsz időtartama minimum 12, maximum 17 perc, a szauna hőmérséklete 70 és 100 C fok között van, de az ideális a 90 C fok közeli hőmérséklet.
A szaunázás a közhiedelemmel ellentétben nem a meztelenkedésről szól, annak ellenére, hogy törekedni kell arra, hogy minél kevesebb takarás legyen a testen, de ez megoldható lepedővel, szauna szoknyával.
A szaunázás jótéteményeit fokozzák a felöntésekkel, amik után bent, kézi erővel keverik a levegőt.
A levegő mozgatása azért is fontos, mert így a kályhára locsolt aromák gyorsabban szétterjednek. Rengeteg aroma létezik. Édes illatok, különböző gyógyító hatású növények, citrom, narancs, fahéj, szegfűszeg, és még sorolhatnám vég nélkül. Az illatok összeállítása során a Szauna Mester az általa elképzelt dolgokat és egy kicsit önmagát is megvalósíthatja.
Teljesen más élmény, mint a hagyományos szaunázás, forróság, pára, vihar, elemi erők, kis helyen kordában tartva. Az illatokkal a komfortérzetet fokozza, a ventillációs technikával pedig eléri, hogy melegebbnek, forróbbnak érezzük a szaunát, és intenzívebben izzadjunk. Próbára teszi a testet, a lelket, úgy, hogy közben megszabadulunk a méreganyagoktól, kizökkenünk a hétköznapok rutinjából, és nem utolsó sorban jól is szórakozunk.
Tényleg utánozhatatlan, leírhatatlan, csak az érti, hogy miről beszélek, aki már átélt ilyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!