Életmorzsák

2014.04.11. 15:39

Faltól-falig szabadon

Az egykori NDK-ban dolgozó magyarok, pár évvel ez előtt el kezdték keresni a rég nem látott munkatársaikat, barátaikat, találkoztak, egyre többen lettek, országos találkozókat szerveztek, majd egyesületet hoztak létre.

Az Egyesület, részben a dolgozók visszaemlékezéseiből, korabeli dokumentumokból a tervek szerint idén májusban, egy könyvet jelentet meg.
Mivel én is dolgoztam 3 évet az NDK-ban, az egyesületnek is a tagja vagyok, nem is én lennék, ha ezzel kapcsolatban nem kezdett volna el szárnyalni a képzeletem és nem kívánkoznának ki belőlem a gondolatok. Akár ez is lehetne a könyv címe: Faltól-falig szabadon…az NDK-ban
Szabadság egy mesterségesen létrehozott, ma már nem létező országban, egy hihetetlenül izolált, fallal körülvett világban. Akár egyezmény keretében, akár szerződéssel akár cég által kiküldve dolgoztunk hosszú évekig az NDK-ban, szinte mindegyikünkre jellemző, hogy világot akartunk látni, szabadok, függetlenek akartunk lenni. Rengeteg egyéni élmény, emlék, kudarc és siker rejtőzik egy-egy élettörténetben.
Emlékezünk, írunk, és az írások tükrözik azt a sokszínűséget, ami akkor és most is jellemzi ezt a társaságot. Aki elolvassa, talán képet kaphat arról, hogy mit jelentettek nekünk, annak idején az NDK-ban töltött évek, és érthetővé válik számára, hogy mit jelent napjainkban, hogy pár évvel ezelőtt elindult egy kezdeményezés, azért hogy egymásra találjanak az egykori munkatársak, barátok. Mit jelent ma nekünk az egyesület, hogy van, akinek az életében ez az egyetlen kapaszkodó. Nem megtagadva a múltat, de ideológián, valláson, anyagi helyzeten felülemelkedve képesek vagyunk egy egymást segítő közösséget létrehozni. Hogy mennyire önzetlen tud lenni ez a csapat. Hogy vannak nagyon elesettek, és vannak nagyon jól szituáltak közöttünk, de itt ez nem számít. Mindenki jól érzi magát és tesz azért, hogy ma is sokszor együtt tölthessük a szabadidőnket. Miért van együtt szívesen sok olyan ember, aki annak idején nem is ismerte egymást. Csak a fiatalság megismételhetetlen varázsa? Vagy valami más? Miért összetartó erő az NDK-s múlt. Mi ez, és mennyit ér ez a közösség ma? Miért van az, hogy egyszer felszálltunk az NDK-ba menő vonatra, és még a manapság is képesek vagyunk együtt tovább utazni?
Millió kérdés, melyre talán a könyvben megtaláljuk a választ. Már nagyon várom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!