jó hír

2021.01.10. 15:33

Visszaszorulóban van az orrszarvúk és elefántok orvvadászata Namíbiában

Bevált a megszigorított felügyelet.

Forrás: Shutterstock

Visszaszorulóban van az orrszarvúk és elefántok orvvadászata Namíbiában a szigorúbb ellenőrzés és a bírságok összegének emelése miatt – jelentette be a namíbiai kormány.

A hatóságok hatékony fellépésének köszönhetően tavaly lényegesen kevesebb, 30 orrszarvú lett orvvadászok áldozata. Az előző évben 50, 2018-ban pedig 79 példányt öltek meg illegálisan az országban

- idézte a javuló tendenciát mutató adatokat Romeo Muyunda, a namíbiai környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

Mint hozzátette:

2020-ban 11 elefántot öltek meg, míg 2019-ben 13 példány esett áldozatul az orvvadászoknak.

Muyunda részben a megszigorított felügyeletnek tulajdonította az orvvadászat visszaszorulását. Mint mondta, a rendőrség, a központi hírszerzés, a civil társadalom és a magánszektor összefogása segített az orvvadászat megfékezésében.

Namíbiában az orvvadászat büntetését 200 ezer namíbiai dollárról (3,8 millió forintról) 25 millió namíbiai dollárra (476 millió forintra) emelték fel, a kiszabható börtönbüntetést pedig 20 évről 25 évre növelték.

A dél-afrikai ország ad otthont a világ második legnagyobb orrszarvú-populációjának. Az országban él a keskenyszájú orrszarvúk egyharmada. A vadon élő keskenyszájú orrszarvúk már csaknem kihaltak az illegális vadászat miatt, de a természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően ismét nő a számuk, a nonprofit Save the Rhino Trust állatvédelmi szervezet szerint már 200 példány lehet belőlük.

Az afrikai orrszarvú-populációt az orvvadászat az elmúlt évtizedekben megtizedelte. Az orrszarvúk tülkének nagy felvevőpiaca van Kelet-Ázsiában, ahol a gyógyászatban és az ékszerkészítésben használják fel.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!