Egyperces

2019.01.12. 12:44

Világsikerű tévé- és filmsorozatok érnek véget ebben az évben: kedvenc hőseinktől búcsúzunk 2019-ben

Utolsó csatájukra készülnek a Bosszúállók, és Westeros sorsa is eldől a Trónok harca utolsó évadában. Az Agymenők szintén a befejező évadához ér, de a Skywalker család történetének végére is pont kerül. A popkultúra nagy ikonjaitól búcsúzunk idén.

Borbola Lilla

 Meghatározó lesz az idei év a film- és sorozatrajongóknak: olyan történetek érnek véget, amelyek több éve – a Star Wars esetében több évtizede – megkerülhetetlennek számítanak a populáris kultúrában.

Végső csatákban mérettetnek meg

 Az utolsó főcímek legördülése előtt azonban hőseinknek még egy mindent eldöntő csatában kell szembeszállniuk a gonosszal.

A Marvel-univerzumban a 2008 óta megjelent első Vasember-film óta szövik a szuperhősök történetét egyenként és csapatban – összesen 21 részben –, hogy idén áprilisban a Bosszúállók 4. részében, a Végjátékban kiderüljön: mihez kezd Tony Stark, Hulk, a Fekete Özvegy, Amerika Kapitány, Thor és a többi hős azzal, hogy az előző rész végén Thanos a fél univerzumot hamuvá változtatta. A minden korábbi rekordot megdöntő, drámai filmelőzetes alapján (24 óra alatt 289 millióan látták világszerte) a hősöknek valóban minden erejükre szükségük lesz, hogy szabaduljanak a kilátástalannak tűnő helyzetükből.


A történetfolyam lezárását a Marvel legendás megálmodója, a tavaly 95 éves korában elhunyt Stan Lee már nem élhette meg, de a hírek szerint néhány rövid jelenetben még szerepel majd a képregénypápa. Azt még nem lehet tudni biztosan, hogy kik búcsúznak a szuperhősök közül végleg, de már a Tony Starkot játszó Robert Downey Jr.-ról és az Amerika Kapitányt alakító Chris Evansről is felröppentek pletykák, hogy ez lesz az utolsó szuperhősös mozijuk.

 – A film tétje, hogy akik megmaradnak vagy visszatérnek, milyen változásokon mennek keresztül. A Végjáték után mindenféleképpen új időszámítás kezdődik a Marvel-moziverzumban, gyökeres átrendeződés várható –mondta Kovács Gellért filmkritikus.


 Az utolsó Bosszúállók premiere hazánkban április 25-én lesz, ami egy nappal korábbi időpont az amerikai bemutatóhoz képest.

Zeigarnik-hatás. Az emberek a befejezetlen dolgokra könnyebben visszaemlékeznek, mint a befejezettekre. A hatást a tv-sorozatok forgatókönyveiben tudatosan használják a nézők érdeklődésének fenntartására.

Új kor köszönt Westerosra

 Nem kisebb a tét Westerosban sem: a George R. R. Martin nagy sikerű regénysorozata alapján felépített, lenyűgözően látványos hét évad gondosan, részletesen kidolgozott világának sorsa dől el a Trónok harca utolsó etapjában. Szintén áprilisban érkezik a 8. évad első része, amelyet mindössze 5 másik követ majd, így a nyár elejére várhatóan már be is fejeződik a történet.

 A 2011 óta futó sorozat nézettsége (az illegális letöltéseket is számítva) meghaladta a 100 millió főt, ami hatalmas rajongótábort jelent világszerte. – Szerintem leginkább azért nyerte meg magának azokat a nézőket is a sorozat, akik nem rajonganak a műfajért, mert remekül ötvözi a fantasyt és a hagyományos királydrámák középkori intrikáit, miközben nem kíméli a szereplőket, ezért a történet nagyjából mindvégig kiválóan megőrizte a kiszámíthatatlanságát – magyarázta a filmkritikus.


Úgy tűnik: a Vastrónért folytatott – még korántsem befejezett – harc csak bemelegítés volt hőseink számára, mert ezúttal a mindent elpusztító gonoszt jelképező Mások elleni küzdelemhez mindenkire szükség lesz.


 Nem maradunk azonban teljesen Westeros nélkül a következő években: várhatóan 2020-ra kerül a tévéképernyőkre a Trónok harca előzménysorozata, de a mostani karakterektől, így többek közt Havas Johntól, Daenerys Targaryentől; Cersei, Jamie és Tyrion Lannistertől biztosan búcsúznunk kell.

A Jedik és rajongóik is elköszönnek

A Skywalker család történetének szálát is elvarrják idén decemberben a Star Wars 9. részében. Az utolsó Jedikben nemcsak a Mark Hamill által alakított Luke Skywalker, hanem a 2016 decemberében elhunyt Leia hercegnőt játszó Carrie Fisher is utoljára szerepel majd, amire a korábbi részekhez felvett, de nem használt jelenetek adnak majd lehetőséget.


A régi nagy hősök közül Han Solo is meghalt Az ébredő Erőben, így Mark Hamill sem bánja, ha nem kell többé szerepelnie: – A régi bandának annyi. Nem tudnám már úgy élvezni a Star Wars világát, mint régebben – nyilatkozta a színész.

Úgy tűnik, a messzi-messzi galaxisban is a fiatal hősöké lesz a teljes terep. Így például Daisy Ridley (Rey), John Boyega (Finn) és Oscar Isaac (Poe Dameron ) biztosan szerepel majd a már beharangozott, következő trilógiában. – Nagyon érdekes és fontos kérdés, hogy különválasztható-e a Star Wars a Skywalkerektől, és jelenleg senki sem tudja erre a pontos, kielégítő választ. Szerintem még a Disneynél is csak reménykednek abban, hogy a Skywalkerek nélkül is megmarad a sorozat mágnesessége – mondta a szakértő.


 Mindhárom kultikus sorozatra, filmes univerzumra reflektált az Agymenők című sorozat, amely a sikerek tekintetében nem, de a témájában kakukktojás a fentiekhez képest: nem fantasyként, hanem szitkomként hódította meg a világot a tudósokról szóló történet. – Remek karakterekkel van tele a sorozat, akiket akkor is lehet szeretni, ha már régen nem olyan viccesek, mint évadokkal ezelőtt, valamint maguk az igazi „kockák" is könnyedén azonosulhatnak velük. A rajongásaikkal legalábbis mindenképpen – vélekedik Kovács Gellért az Agymenők sikerének titkáról.


A 12. évad végével idén szeptemberben el kell köszönnünk a többek között Trónok harca-, Marvel- és Csillagok háborúja-rajongó pasadena-i tudósoktól és a „szomszéd lánytól": Leonard, Penny, Sheldon, Amy, Howard, Bernadette és Rajesh története is véget ér – bár Az ifjú Sheldonban a címszereplőt játszó színész narrálja az eseményeket.

Űrt hagy a jó sorozat

 A fent említett sorozatok, filmek óriási népszerűségnek örvendenek a mai napig, ennek ellenére fejezik be azokat.


– Nagy önuralom kell ahhoz, hogy egy nagyon sikeres sorozatot minőségi szempontból időben befejezzenek, ez a legtöbbször nem is sikerül. De általában akkor kellene abbahagyni, amikor kifullad a sztori, és elfáradnak a karakterek – mondta a filmkritikus.

 A nagy hatású, számtalan téren újító erejű alkotások vége után joggal érezhetnek űrt majd a rajongók. – Az, hogy ezeknek vége, megemeli a lécet és helyet csinál más sorozatoknak, megkönnyíti az előretörésüket. Kérdés, mennyire tudnak élni ezzel a megüresedett térrel az alkotók. Recept nincs a sikerre, csak példák vannak, amelyeket érdemes követni. A legfontosabb a kreativitás, a gondolat és a mesélőkedv – összegezte a szakértő.


Mély letargiába azért nem érdemes esni: az utóbbi időkben a sorozatok reneszánszukat élik, A-listás színészekkel a főszerepben és hatalmas költségvetésből valósítják meg őket. Filmek terén is erős évet várhatunk: érkezik a John Wick új része, a gyerekeknek Dumbo, Aladdin és a Jégvarázs, az új Marvel-univerzum részeként a Marvel Kapitány, és Pókember, de Tarantino kilencedik alkotását, a Volt egyszer egy Hollywoodot is idén mutatják be, akárcsak a Zombielandet vagy az Addams Family újragondolását és a Terminátor új részét. Unatkozni tehát biztosan nem fognak a mozirajongók.

 

Rocky is felakasztotta a kesztyűt


A nálunk januárban bemutatott Creed II-vel a legendás boxoló, Rocky Balboa is végleg szögre akasztotta a kesztyűjét. „Minden elmúlik, mindennek vége szakad egyszer. (...) Rocky sohasem fog meghalni, mivel bennetek tovább él" – fogalmazott a 73 éves Stallone, mikor bejelentette: nem lép többé a legendás Balboa szerepébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!