Világsikerű tévé- és filmsorozatok érnek véget ebben az évben: kedvenc hőseinktől búcsúzunk 2019-ben

Utolsó csatájukra készülnek a Bosszúállók, és Westeros sorsa is eldől a Trónok harca utolsó évadában. Az Agymenők szintén a befejező évadához ér, de a Skywalker család történetének végére is pont kerül. A popkultúra nagy ikonjaitól búcsúzunk idén.

 Meghatározó lesz az idei év a film- és sorozatrajongóknak: olyan történetek érnek véget, amelyek több éve – a Star Wars esetében több évtizede – megkerülhetetlennek számítanak a populáris kultúrában.

Végső csatákban mérettetnek meg

 Az utolsó főcímek legördülése előtt azonban hőseinknek még egy mindent eldöntő csatában kell szembeszállniuk a gonosszal.

A Marvel-univerzumban a 2008 óta megjelent első Vasember-film óta szövik a szuperhősök történetét egyenként és csapatban – összesen 21 részben –, hogy idén áprilisban a Bosszúállók 4. részében, a Végjátékban kiderüljön: mihez kezd Tony Stark, Hulk, a Fekete Özvegy, Amerika Kapitány, Thor és a többi hős azzal, hogy az előző rész végén Thanos a fél univerzumot hamuvá változtatta. A minden korábbi rekordot megdöntő, drámai filmelőzetes alapján (24 óra alatt 289 millióan látták világszerte) a hősöknek valóban minden erejükre szükségük lesz, hogy szabaduljanak a kilátástalannak tűnő helyzetükből.

A történetfolyam lezárását a Marvel legendás megálmodója, a tavaly 95 éves korában elhunyt Stan Lee már nem élhette meg, de a hírek szerint néhány rövid jelenetben még szerepel majd a képregénypápa. Azt még nem lehet tudni biztosan, hogy kik búcsúznak a szuperhősök közül végleg, de már a Tony Starkot játszó Robert Downey Jr.-ról és az Amerika Kapitányt alakító Chris Evansről is felröppentek pletykák, hogy ez lesz az utolsó szuperhősös mozijuk.

 – A film tétje, hogy akik megmaradnak vagy visszatérnek, milyen változásokon mennek keresztül. A Végjáték után mindenféleképpen új időszámítás kezdődik a Marvel-moziverzumban, gyökeres átrendeződés várható –mondta Kovács Gellért filmkritikus.

 Az utolsó Bosszúállók premiere hazánkban április 25-én lesz, ami egy nappal korábbi időpont az amerikai bemutatóhoz képest.

Zeigarnik-hatás. Az emberek a befejezetlen dolgokra könnyebben visszaemlékeznek, mint a befejezettekre. A hatást a tv-sorozatok forgatókönyveiben tudatosan használják a nézők érdeklődésének fenntartására.

Új kor köszönt Westerosra

 Nem kisebb a tét Westerosban sem: a George R. R. Martin nagy sikerű regénysorozata alapján felépített, lenyűgözően látványos hét évad gondosan, részletesen kidolgozott világának sorsa dől el a Trónok harca utolsó etapjában. Szintén áprilisban érkezik a 8. évad első része, amelyet mindössze 5 másik követ majd, így a nyár elejére várhatóan már be is fejeződik a történet.

 A 2011 óta futó sorozat nézettsége (az illegális letöltéseket is számítva) meghaladta a 100 millió főt, ami hatalmas rajongótábort jelent világszerte. – Szerintem leginkább azért nyerte meg magának azokat a nézőket is a sorozat, akik nem rajonganak a műfajért, mert remekül ötvözi a fantasyt és a hagyományos királydrámák középkori intrikáit, miközben nem kíméli a szereplőket, ezért a történet nagyjából mindvégig kiválóan megőrizte a kiszámíthatatlanságát – magyarázta a filmkritikus.

Úgy tűnik: a Vastrónért folytatott – még korántsem befejezett – harc csak bemelegítés volt hőseink számára, mert ezúttal a mindent elpusztító gonoszt jelképező Mások elleni küzdelemhez mindenkire szükség lesz.

 Nem maradunk azonban teljesen Westeros nélkül a következő években: várhatóan 2020-ra kerül a tévéképernyőkre a Trónok harca előzménysorozata, de a mostani karakterektől, így többek közt Havas Johntól, Daenerys Targaryentől; Cersei, Jamie és Tyrion Lannistertől biztosan búcsúznunk kell.

A Jedik és rajongóik is elköszönnek

A Skywalker család történetének szálát is elvarrják idén decemberben a Star Wars 9. részében. Az utolsó Jedikben nemcsak a Mark Hamill által alakított Luke Skywalker, hanem a 2016 decemberében elhunyt Leia hercegnőt játszó Carrie Fisher is utoljára szerepel majd, amire a korábbi részekhez felvett, de nem használt jelenetek adnak majd lehetőséget.

A régi nagy hősök közül Han Solo is meghalt Az ébredő Erőben, így Mark Hamill sem bánja, ha nem kell többé szerepelnie: – A régi bandának annyi. Nem tudnám már úgy élvezni a Star Wars világát, mint régebben – nyilatkozta a színész.

Úgy tűnik, a messzi-messzi galaxisban is a fiatal hősöké lesz a teljes terep. Így például Daisy Ridley (Rey), John Boyega (Finn) és Oscar Isaac (Poe Dameron ) biztosan szerepel majd a már beharangozott, következő trilógiában. – Nagyon érdekes és fontos kérdés, hogy különválasztható-e a Star Wars a Skywalkerektől, és jelenleg senki sem tudja erre a pontos, kielégítő választ. Szerintem még a Disneynél is csak reménykednek abban, hogy a Skywalkerek nélkül is megmarad a sorozat mágnesessége – mondta a szakértő.

 Mindhárom kultikus sorozatra, filmes univerzumra reflektált az Agymenők című sorozat, amely a sikerek tekintetében nem, de a témájában kakukktojás a fentiekhez képest: nem fantasyként, hanem szitkomként hódította meg a világot a tudósokról szóló történet. – Remek karakterekkel van tele a sorozat, akiket akkor is lehet szeretni, ha már régen nem olyan viccesek, mint évadokkal ezelőtt, valamint maguk az igazi „kockák” is könnyedén azonosulhatnak velük. A rajongásaikkal legalábbis mindenképpen – vélekedik Kovács Gellért az Agymenők sikerének titkáról.

A 12. évad végével idén szeptemberben el kell köszönnünk a többek között Trónok harca-, Marvel- és Csillagok háborúja-rajongó pasadena-i tudósoktól és a „szomszéd lánytól”: Leonard, Penny, Sheldon, Amy, Howard, Bernadette és Rajesh története is véget ér – bár Az ifjú Sheldonban a címszereplőt játszó színész narrálja az eseményeket.

Űrt hagy a jó sorozat

 A fent említett sorozatok, filmek óriási népszerűségnek örvendenek a mai napig, ennek ellenére fejezik be azokat.

– Nagy önuralom kell ahhoz, hogy egy nagyon sikeres sorozatot minőségi szempontból időben befejezzenek, ez a legtöbbször nem is sikerül. De általában akkor kellene abbahagyni, amikor kifullad a sztori, és elfáradnak a karakterek – mondta a filmkritikus.

 A nagy hatású, számtalan téren újító erejű alkotások vége után joggal érezhetnek űrt majd a rajongók. – Az, hogy ezeknek vége, megemeli a lécet és helyet csinál más sorozatoknak, megkönnyíti az előretörésüket. Kérdés, mennyire tudnak élni ezzel a megüresedett térrel az alkotók. Recept nincs a sikerre, csak példák vannak, amelyeket érdemes követni. A legfontosabb a kreativitás, a gondolat és a mesélőkedv – összegezte a szakértő.

Mély letargiába azért nem érdemes esni: az utóbbi időkben a sorozatok reneszánszukat élik, A-listás színészekkel a főszerepben és hatalmas költségvetésből valósítják meg őket. Filmek terén is erős évet várhatunk: érkezik a John Wick új része, a gyerekeknek Dumbo, Aladdin és a Jégvarázs, az új Marvel-univerzum részeként a Marvel Kapitány, és Pókember, de Tarantino kilencedik alkotását, a Volt egyszer egy Hollywoodot is idén mutatják be, akárcsak a Zombielandet vagy az Addams Family újragondolását és a Terminátor új részét. Unatkozni tehát biztosan nem fognak a mozirajongók.
 

Rocky is felakasztotta a kesztyűt

A nálunk januárban bemutatott Creed II-vel a legendás boxoló, Rocky Balboa is végleg szögre akasztotta a kesztyűjét. „Minden elmúlik, mindennek vége szakad egyszer. (…) Rocky sohasem fog meghalni, mivel bennetek tovább él” – fogalmazott a 73 éves Stallone, mikor bejelentette: nem lép többé a legendás Balboa szerepébe.

Gyász
„Elmegyek, mert el kell mennem… Az elválás nagyon nehéz… belátom! Szólítottak, nincs mit tennem... isten veled, földi élet, s családom. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága szüleink, nagyszüleim, testvéreink, rokonaink és barátaink, WÖLLER LÁSZLÓ és WÖLLER LÁSZLÓNÉ Mátyás Erika váratlanul elhunytak. Temetésük 2019. 09. 20-án, pénteken 15 órakor lesz a győr-ménfőcsanaki, Koroncói úti temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjukra elkísérik őket, és mély gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Elmentél, itt hagytál bennünket, hatalmas bánat ül szívünkben. Amíg élünk, megőrizzük emlékedet, szereteted elárasztja a kék eget. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, édesanyánk, nagymamánk, anyósunk, sógornőnk és rokonunk, SZEKERES LÁSZLÓNÉ szül. Czitó Mária 63 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 18-án, szerdán 15 órakor lesz a győr-újvárosi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Elmentem, szeretteim, nehéz volt már élni, kopogtatok a Jóistennél bebocsátást kérni. Búcsúzom tőletek, nekem már könnyebb, értem néhanapján ejtsetek egy könnyet. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédink és rokonunk, OCSKAI JÁCINTNÉ szül. Varga Erzsébet életének 85. évében csendesen elhunyt. Temetése szeptember 18-án, szerdán 15 órakor lesz a püski temetőben. Előtte, 14.30 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Pihen a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Itt hagytál minden álmot, vágyat, nem mesélsz már az unokáknak. Csak a könny és a bánat marad utánad. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. BOGNÁR VIKTORNÉ szül. Magyar Terézia életének 81. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. szeptember 20-án, pénteken 13 órakor lesz a fertőszéplaki temetőben. Előtte, 12.30 órától engesztelő szentmisét tartunk a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, anyósom, testvérem, rokonunk és ismerősünk, FENYŐSI JÓZSEFNÉ szül. Enzsöl Olga életének 91. évében csendesen eltávozott. Hamvasztás utáni temetése 2019. szeptember 20-án, pénteken 13 órakor szentmisével egybekötve a győri Szent Imre-templomban lesz. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik fájdalmunkban osztoznak, és utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MENYHÁRT JÓZSEFNÉ szül. Koloszár Erzsébet életének 64. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 19-én, csütörtökön 15.30 órakor lesz a fertőszentmiklósi temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14.45 órakor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló fiai
Megtört szívvel emlékezünk HORVÁTH TIBOR halálának 1. évfordulóján „Miért sirattok? Isten arca volt, mely simogatón Rám hajolt. Én mentem. Most fényözönben élek, s nem vagyok más, csak tisztuló lélek: ha emlegettek, köztetek leszek, de fáj, ha látom könnyetek. Ha Rám gondoltok, mosolyogjatok, mert Én már Istennél vagyok. Bánatos feleséged, gyermekeid, vejeid, unokáid Emléked szívünkben örökké él!
Annyira szerettem volna még élni értetek, de az Úr magához hívta lelkemet. Tiszta szívből azt kérem tőletek, szeressétek egymást, mint én titeket. Mindig ott leszek köztetek, s féltve vigyázom minden léptetek. Fájó szívvel emlékezünk ÁBRAHÁM JÓZSEF halálának 1. évfordulóján. Szerető felesége és fia
Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, itt hagytál mindent, amiért küzdöttél. Itt hagytál bennünket, mint a lenyugvó nap emléked szívünkben örökké megmarad. IN MEMORIAM Fájó szívvel emlékezünk imádott férjem RING LÁSZLÓ halálának 3. évfordulóján. Szerető felesége Ildikó és családja
Fájdalommal emlékezünk DOBAI BARBARA tragikus halálának 19. évfordulójára. Az évek múlnak de feledni nem lehet, hogy fiatalon kettétört életed. Szívünkben őrizzük kedves arcod emlékét. A jó Isten adjon neked ott a fent az égben nyugalmat, amit itt a földön nem élhettél meg. Szerető családod
Fájó szívvel emlékezünk KERTÉSZ BÉLÁNÉ halálának 6. évfordulójára. ,,Csendesen elmentél, mint a lenyugvó nap. Szívünkben élsz, s örökre ott maradsz. Szerető testvéreid és családjaik
Fájó szívvel emlékezünk POLCZER CSABA halálának 4. évfordulóján. Álmok, emlékek, szép szavak, ez minden ami a múltból megmaradt. Ott pihensz ahol már nem fáj semmi, nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint a virágillat, de emléked ragyog mint a fényes csillag. Édesanyja és testvére
Ne fájjon nektek, hogy már nem vagyok hiszen napként az égen nektek ragyogok! Ha szép idő van, s kék az ég jusson eszetekbe sok szép emlék. Ha rám gondoltok soha ne sírjatok, inkább a szép dolgokon kacagjatok. Ha telihold van, az értetek ragyog s azt jelenti, hogy boldog vagyok. Ha hullócsillag száll az éjféli égen, akkor mondjatok egy imát értem. Én is imát mondok majd értetek, hogy boldog lehessen szívetek. Ha rám gondoltok soha ne sírjatok hiszen szívetekben jó helyen vagyok. Fájó szívvel emlékezünk Horváth Györgyné született Kovács Márta halálának 5. évfordulóján Szerető családja
A Kazinczy Ferenc Gimnázium 1994-ben végzett IV.E osztálya szeretettel emlékezünk HORVÁTH PÉTER osztálytársunkra. Emlékét megőrizzük.
Hálás szívvel mondunk köszönetet az osztálytasaknak, akik a kisbaboti temetőben UNGER MÁTYÁS sírján a szeretet virágait elhelyezték. Testvérei