veszélyeztetett

2021.02.09. 08:15

Új bálnafajt találtak a kutatók

Új bálnafajt azonosítottak kutatók az Egyesült Államok délkeleti partjainál, a Mexikói-öbölben.

Grey whale (Eschrichtius robustus) aerial, Magdalena Bay, Baja California, Mexico.

Forrás: AFP / Biosphoto

Fotó: Franco Banfi

A Dale Rice amerikai biológus után Rice-bálnának, Balaenoptera riceinek elnevezett faj képviselőiből

kevesebb, mint 100 példány él az öbölben

– olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A fajt korábban a Bryde-bálna egy populációjának vélték a szakemberek, ugyanakkor felfigyeltek rá, hogy ez a csoport az öböl északkeleti sarkára koncentrálódik és nem keveredik az Indiai-, Atlanti- és Csendes-óceánban is előforduló Bryde-bálnákkal, valamint azokkal ellentétben a tengerfenékhez közel táplálkozik.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) genetikusa, Lynsey Wilcox és kollégái 2000 óta gyűjtöttek szövetmintákat a Rice-bálnáktól. A 36 egyedtől származó mintákat összevetették a Bryde-bálnák génjeivel, és az eredmény megerősítette, hogy külön fajról van szó.

A genetikai vizsgálatokat morfológiai elemzéssel is kiegészítették a kutatók. Múzeumban őrzött csontmaradványok, valamint egy 2019 januárjában, Floridában partra vetődött, 11 méteres Balaenoptera ricei csontvázát is elemezték.

A koponyák vizsgálata azt mutatta, hogy az újonnan azonosított fajnál

az orrnyílás körüli csont formailag és méretben is különbözik a Bryde-bálnákétól és a szintén közeli rokonnak számító trópusi bálnákétól.

Wilcox szerint a genetikai és a csontvázbeli különbségek már elegendőek voltak egy új faj azonosításának igazolására.

A Rice-bálnák már most veszélyeztetettként vannak besorolva az Egyesült Államokban.

2019 áprilisában a Bryde-bálnák egy populációjaként terjesztették ki rájuk a veszélyeztetett fajok törvényét, és az önálló fajként való azonosításukkal valószínűleg nem sok minden fog változni azonkívül, hogy módosítják a nevüket.

A Mexikói-öböl „lakóiként” a bálnákra egyebek között az olajszivárgás, a hajókkal való ütközés, az óceáni zajszennyezés és a halászfelszerelésekbe gabalyodás jelent fenyegetést.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!