Egyperces

2019.08.28. 19:23

Szörnyű testi változásokon mentek át gyerekek egy összekevert gyógyszer miatt

A hibás tételeket már bevonták, egy sem maradt forgalomban.

MTI

Mértéktelen szőrösödést okozott kisgyerekek testén egy összekevert, hibásan csomagolt gyógyszer - közölte a spanyol egészségügyi miniszter szerdán újságírókkal Madridban.


María Luisa Carcedo elmondta: a gyártó minoxidilt tett az omeprazol feliratú üvegekbe. Előbbi hatóanyag kopaszodás, hajhullás megállítására szolgál, utóbbi pedig gyomorsavcsökkentő.


A spanyol egészségügyi hatóságok eddig tizenhét olyan esetről tudnak, amikor fokozott szőrnövekedést tapasztaltak gyerekükön a szülők a gyógyszer miatt - tette hozzá a tárcavezető.


Hangsúlyozta: a hibás tételeket már bevonták, egy sem maradt forgalomban, a gyógyszercég működési engedélyét pedig felfüggesztették.


A készítmény a málagai székhelyű Farma-Química Sur nevű cégtől került a patikákba.


Az ügyről az El País című napilap számolt be szerdán több érintett szülőt is megszólaltatva.


"A gyerekemnek kiszőrösödött a homloka, az arca, a karja, a lába (...) olyan lett a szemöldöke mint egy felnőtté - mondta Ángela Selles arról, hogy milyen testi változásokon ment át hathónapos csecsemője.


Egy másik, név nélkül nyilatkozó anya arról beszélt, hogy egyik orvostól a másikig vitte három hónapos gyerekék, de nem találtak magyarázatot a rendkívüli szőrösödésre. Azt feltételezték, hogy genetikai eredetű hipertrichózis, azaz a fakasember-szindróma okozhatja a tüneteket.


A szülőknek az orvosok azt mondták, hogy várhatóan eltűnik majd a szőr a gyerekek testéről, de az hónapokig tarthat.


A lap kitért arra is, hogy további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, milyen egyéb mellékhatása lehet a tévedésből szedett gyógyszernek a gyerekek szervezetére, ugyanis nincsenek erről kutatások. Mivel a minoxidil értágító, felmerülhet akár szívrendellenesség is.


Az észak-spanyolországi Kantábria tartományi ügyészsége négy család feljelentése alapján nyomozást rendelt el az ügyben.


Több esetet regisztráltak ezen kívül Andalúziában és a valenciai autonóm közösségben is.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!