Űrkutatás

2021.04.11. 09:00

Szokatlanul sokszínű légkört fedeztek fel egy exobolygó körül

Egy exobolygó körül szokatlanul sokszínű légkört fedeztek fel az olaszországi Galileo Nemzeti Teleszkóp (Telescopio Nazionale Galileo – TNG) segítségével.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A víz mellett öt további molekulát tartalmaz az atmoszféra a nemzetközi kutatócsoport közlése szerint.

Az Osztrák Tudományos Akadémia Űrkutató Intézetének (IWF) részvételével zajlott kutatás eredményeit a The Nature címűtudományos folyóiratban mutatták be.

A tudósok azt remélik, hogy

olyan bolygóra bukkannak a Naprendszeren kívül, amely hasonlatos a Földhöz és amelyen akár az élet bizonyos formái is megtalálhatók.

Sok eddig felfedezett exobolygó „forró Jupiterre” hasonított.

A most vizsgált HD209458b jelű bolygó is ezek közé tartozik.

Bár életre nem alkalmas égitest, légköre és keletkezési története érdekes a szakértők számára.

A La Palma szigeten lévő TNG segítségével megvizsgálták a bolygó légkörét és öt szenet és nitrogént tartalmazó molekulafajtára bukkantak a víz mellett: szén-monoxidot, hidrogén-cianidot, metánt, ammóniát és acetilént találtak.

Ez arra utalhat, hogy a bolygó a csillagától nagyobb távolságban jött létre, majd közelebb került hozzá – mondta Luca Fossati, a grazi intézet kutatócsoportjának vezetője, a tanulmány társszerzője.

Ez az egyik első exobolygó, melyet már 20 évvel ezelőtt felfedeztek.

Mérete és tömege nagyjából a Jupiterével azonos, de 20-szor közelebb kering anyacsillagához, mint a Föld a Naphoz. Ennek megfelelően ez az Orion csillagképben megtalálható bolygó szélsőségesen forró: a tudósok becslése szerint mintegy 1800 Celsius-fokos.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!