Járvány

2020.08.30. 16:30

Szesztilalommal gátolná meg a vírus terjedését egy német polgármester

Az elképzelés szerint a tiltás akkor lép életbe, ha eléri a 35-öt a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma, a rendelet betartását pedig a rendőrség ellenőrizné.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pikoso.kz

Kilátásba helyezte az alkoholtartalmú italok értékesítésének és fogyasztásának szigorítását München városa. Az intézkedésre akkor kerülhet sor, ha a százezer lakosra jutó Covid-fertőzöttek száma egy hétig eléri a 35-öt. Bajorország fővárosában hétfőn 30,92 volt a 100 ezer lakosra jutó új megbetegedések száma, és a számok két hete folyamatosan emelkednek, számolt be a Merkur.de regionális hírportál alapján a V4NA Hírügynökség.

München szociáldemokrata polgármestere, Dieter Reiter szerint nem volt könnyű meghozni a döntést. „Egy világjárvány idején azonban mindenekelőtt a lakosság védelmére és a még súlyosabb intézkedések elkerülésére kell törekedni” – jelentette ki. Az alkoholtartalmú italok értékesítésére vonatkozó tilalom este 9 órától lépne életbe, 11 óra után pedig a rendőrség ellenőrizné és büntetné a köztéri alkoholfogyasztást.

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök a bírságok növelését és következetes büntetéseket követelt annak érdekében, hogy látható javulás következzen be a bajorországi járványhelyzetben. Söder erről azután beszélt, hogy részt vett a kereszténydemokrata koalíciós bizottság kedd esti ülésén Berlinben. A bajor miniszterelnök bírálta a berlini szövetségi kormányt is, amiért késlekedve jelölik ki a vírus szempontjából kockázatos területeket, és szerinte a kormány megrendelésére kifejlesztett víruskövető applikáció sem működik kellő hatékonysággal.

Markus Söder korábban kritizálta és „teljesen rossz üzenetnek” nevezte azt az indítványt, miszerint szeptembertől ismét nézőkkel rendezzék meg a német labdarúgó-bajnokság, a Bundesliga mérkőzéseit.

Németország tartományai közül Bajorországban a második legrosszabb a vírushelyzet, szerdán 55 767 fertőzöttet tartottak nyilván. Ennél csak Észak-Rajna-Vesztfáliában aggasztóbb a helyzet, ahol több mint 57 500 koronavírus-eset van.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!