érdekes próbálkozás

2019.12.11. 18:02

Szállodákat építenek Ausztráliában a veszélyeztetett csikóhalaknak

A tudósok a természetes élőhelyek elvesztése miatt döntöttek úgy, hogy egy védettebb környezetet hoznak létre a veszélyeztetett White-csikóhalak számára.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tim_Walters2017

A White-csikóhal a világ második legveszélyeztetettebbje a fajából, míg Ausztráliában ez az egyetlen csikóhal fajta, melyet veszélyeztetettként tartanak számon – írja cikkében a hirado.hu.

A csökkenő népesség helyreállítása érdekében a kutatók csikóhal szállodákat terveznek, melyek mesterséges élőhelyként indulva idővel a szivacsok, algák és tengeri állatok letelepedésével természetessé növekednek – írja a Daily Mail.

A fajt John White után nevezték el, és Ausztrália keleti partján őshonos. A White-csikóhalak különféle színekben fedezhetők fel, emellett pedig a kaméleonhoz hasonlóan az élőhelyükhöz mérten is tudják változtatni a színüket.

A projekt megvédi a fiatalkorú csikóhalakat a fejlődésük során, miközben a vadonban éléshez is hozzászoktatja őket. Az új tenyésztést és megőrzést a Sea Life Sydney Akvárium fejlesztette ki két fő partnerével, az NSW Elsődleges Iparágak (DPI) Halászati Tanszékkel és a Sydney Technológiai Egyetemmel együttműködve.

A projektet vezető Robbie McCracken, a Sea Life Sydney Akvárium akvaristája és csikóhal szakértője megjegyezte: A White-csikóhal érdekes állat, de sajnos, nagyrészt a természetes élőhelyek elvesztése miatt, a faj most veszélyeztetetté vált.

A hosszú távú cél a faj általános helyreállításának támogatása a Sydney kikötőjében található csikóhal szállodák telepítésével, amelyek ösztönzik a White-csikóhal állományok folyamatos tenyésztését.

Az állatok elengedését és nyomon követését David Harasti, a DPI tengerészeti tudósa felügyeli majd, aki több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a csikóhalakkal kapcsolatban: A projekt egyik legfontosabb célja, hogy egy program segítségével felmérjük, merre mennek a fiatal csikóhalak, miután visszakerültek a vadonba.

„Ehhez sok búvárfelmérést kell végezni a csikóhalak elengedésének helyén, hogy megvizsgáljuk az állatok növekedését, túlélését és vadon élő szaporodását. A szállodák telepítése új otthont biztosít a csikóhalak számára a Sydney-i kikötőben, mi pedig figyelemmel fogjuk kísérni, hogy ez az eszköz a megóvásukra hogyan segíti a faj helyreállítását” – tette hozzá Harasti.

Sok fiatal csikóhal egészséges kitenyésztését követően Robbie és csapata készen áll a projekt következő szakaszára: a csikóhal szállodák építésére.

Az awesomeocean.com tengeri élőlényekkel foglalkozó weboldal összeállításában a tíz legveszélyeztetettebb fajra hívja fel a figyelmet. A lista első helyén a kaliforniai disznódelfin áll, mely állításuk szerint a megmaradt 30 példánnyal a legritkább tengeri emlős a világon.

Az összeállításban megemlítik többek közt a kék bálnát, a közönséges barázdásbálnát, a Hector-delfint és a Galápagosi oroszlánfókát is. A lista legdrágább hala a kékuszonyú tonhal, melyből Ázsia legtehetősebb ínyencei esznek sushit. A világ legnagyobb tonhalának ára a példány súlyától és méretétől függően körülbelül 1,75 millió dollár (524 millió forint).

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!