Mit rejtenek a Khufu piramis kamrái?

Több mint 4500 éve zárja el egy mészkő ajtó a kutatók, felfedezők elől Khufu nagy piramisának déli kamráit. Ez az ajtó titkokat rejthet. A világ legnagyszerűbb civilizációjának titkait.

Két nemzetközi hírű régész leereszkedett a nagy piramis szívébe, az eddig ismeretlen sírkamrába. Dr. Zahi Hawass – a National Geographic kutatójaként az ókor egyik legjoobb ismerője – a Gizai piramisoknál végzett feltárások vezető archeológusa. Dr. Mark Lehner az ókori királyságok szakértője. Azt a rejtélyt kutatják, kik építették a világ hét ókori csodájából egyedüliként fennmaradt gizai piramisokat?

A titokzatos kőtömb a nagy piramis királynői termeit zárja el a külvilágtól. A technika legújabb vívmányainak, a különleges érzékenységű kameráknak, a világ legkisebb földalatti radar-antennájának köszönhetően szeptember 17-én az Egyiptom: a titkos kamrák feltárulnak című filmben, beleshetünk az ajtó mögé.

A National Geographic Channel filmje háromdimenziós grafikák segítségével reprodukálja a Gizai-fennsík, a nagy piramis és a Szfinx építését. A nézők szemtanúi lehetnek, amint 20 ezer legendás piramisépítő a helyére tesz több mint 2 millió kőtéglát, melyeknek súlya egyenként akár a 40 tonnát is meghaladja. Vajon hogy sikerült úgy megépíteniük ezeket a 140 méter magas és 230 méter széles monstrumokat, hogy évezredek óta a helyükön állnak?

A sivatag homokja évszázadokon át rejtette a piramisok építőinek kilétét – csontjaikat, otthonaikat, műhelyeiket, utcáikat és kikötőiket. A régészek most rábukkantak a gizai dolgozó-temetőre. Zahi Hawass szerint ezek a sírok és a bennük talált leletek az egyiptomi társadalomról alkotott minden eddigi elképzelésünket gyökereiben megváltoztatták. Némelyik sír csonkagúla alakú és vályogtéglából készült, mások pedig négyszögletűek és kőből, mészkőből építették őket. Sokuk még feltárásra vár.

– A legfantasztikusabb lelet, amit találtam, – mondta a régész professzor – a nagy piramishoz tartozó sír volt, ahol Kai főpap feküdt. A sír Khufu fáraó uralkodása idejéből származik gyönyörű falfestményekkel. Az egyik kép Kai lányát ábrázolja, amint gyöngéden átkarolja apját. A falakon lévő feliratok, melyeket az öt feltárt helyiségben találtunk, a legfontosabb felfedezés. Ezek a feliratok megemlítik a munkásokat mint Khufu fáraó barátait. Az egyik kőtáblán az olvasható: “Khufu uralkodásának 17. évében.” Ezt bárki írhatta, még akár egy munkás is a piramisépítők közül. A munkások sírjaiban iparosok, műszaki rajzolók, sírkészítőkhöz nevét és rangját láttuk felírva.

Találtunk olyan sírokat, amelyekben a piramis keleti, vagy a nyugati oldalának a munkafelügyelője, vagy a kötelek felügyelője, a kikötő vezetője nyugodott. Ezek a címek sokat elárulnak a piramisépítőkről, arról az összehangolt munkáról, melynek megszervezése kulcsfontosságú volt e hatalmas építmény létrehozásakor.

A több mint hatszáz, most fellelt csontváz rengeteg új információval szolgált. Kiderült, hogy a munkások halálozási kora igen alacsony, 30-35 év volt, a hivatalnokok pedig az 50-60 évet is megérték. A csontanalízis kimutatta, hogy az itt eltemetettek izületi gyulladásban szenvedtek és a fokozott igénybevétel jele is ott vannak a hátukon, jelezve, hogy ezek az emberek hatalmas súlyokat mozgattak meg életük során.

A munkások temetőjének tanulmányozásakor a röntgentesztek és a névelemzések során kiderült, hogy csakis egyiptomiak lehettek az építők. Nemzeti kérdés volt a piramis megépítése, Alsó- és Felső-Egyiptom minden háztartásából érkezett munkaerő és ellátmány. Biztosak lehetünk benne, hogy nem zsidók építették a piramisokat, nem egy eltűnt civilizáció tagjai és nem is az űrlények. Egyes tények – mint a települések elhelyezkedése, a hieroglifák a sírokon, az egyedülálló megnevezések – segítenek összerakni a kirakós játék hiányzó darabjait.

A dolgozók temetőjében, az ősi sírban megtalálták Egyiptom legidősebb sértetlen szarkofágját, melybe belevésték tulajdonosának foglalkozását. Ő volt az ún. Közigazgatási Terület munkavezetője, akinek 4500 éves szarkofágját a tévénézők szeme előtt bontják fel.

A szarkofág mészkőből készült és a ragasztóanyag, ami összefogja, teljesen sértetlen. Tehát még soha nem nyitották ki – magyarázza a régész professzor. – Remélem, hogy egy múmiát találunk benne. Ha igen, az lesz a valaha talált legöregebb múmia. A sír elhelyezkedése és gazdagsága azt mutatja, hogy a halott fontos pozíciót töltött be.

mti

„Ahogy a zápor elvonul” – Káprázatos olvasói felvételek Újkér határából
„Ahogy a zápor elvonult az Újkér határában lévő mezők felett, gyönyörű látvány fogadott. Rövid ideig megfigyelhető volt dupla szivárvány egy darabja is, amelynél a külső halványabb ív is látható, fordított színekkel” – írta a fotók mellé olvasónk.
Országos agrár tudásközponttá válhat a Szent István Egyetem
Jelentős javulást vár az agrárszakemberek képzésében a felsőoktatásért felelős államtitkár.
Búza- és árpaföldeket égettek fel a szíriai kormány ellen felkelők
A Törökország támogatását élvező felkelők mintegy 1200 hektár termést pusztítottak el.
Szeptemberben folytatódik a Mission: Impossible 7 forgatása
A stáb a megfelelő óvintézkedések betartásával, és először a külső felvételekkel kezd.
Gyász
„Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillagszemed. Vigyázunk az álmodra… Te csak aludjál! Kedves szerettünk, isten veled! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédink, testvérem, anyósom, HORNUNG JÓZSEFNÉ életének 101. évében csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 6-án, szombaton 14.30 órakor lesz a lázi temetőben. Előtte, 13.30 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a helyi templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Kit szívünkben érzünk, nem hal meg soha, kit lelkünkben látunk, nem hagy el soha. Az élet elmúlik, de az emlékek élnek, amíg élünk, őrizzük őket. Szomorú szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapám, nagypapánk, rokonunk és ismerősünk, NAJDEK LÁSZLÓ életének 73. évében, 2020. 05. 30-án, szentségekkel megerősítve visszaadta lelkét Teremtőjének. A kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban 2020. 06. 05-én 14 órakor szentmisével, majd 15 órakor a Szent Kereszt-temetőben, temetési szertartással búcsúzunk tőle. Tisztelettel kérnénk, hogy a temetésre szánt virágok és koszorúk árát a templomban és a temetőben erre a célra kihelyezett dobozba helyezzék, vagy utalják át a kapuvári Lumniczer Sándor-kórház krónikus belgyógyászati osztálya „A remény hal meg utoljára” Alapítvány javára. (Számlaszám: 10404986-50526874-52661001.) Közleménybe: Najdek virág. Ezúton szeretnénk kifejezni hálánkat a belgyógyászati osztály főorvos asszonyának, orvosainak, nővéreinek és ápolóinak az irányunkban több alkalommal is kifejezett önzetlen segítségükért, munkájukért. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban bármilyen módon osztoznak. Gyászoló család
„Megállott a szívem, mely értetek dobogott, ajkam bezárult, mely értetek aggódott. Most szívemből kérem Tőletek, szeressétek egymást, mert én már elmegyek. Szeretetem ott hagyom köztetek, isten veletek! Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédink, anyósunk, testvérem, sógornőnk és rokonunk, MÉHES ÁGOSTONNÉ szül. Éliás Rozália életének 97. évében csendesen elhunyt. Temetése június 5-én, pénteken 16 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei „Örökké él, kit szeretnek, nem halnak meg az anyák, fejüket lehajtva útra kelnek, s vigyáznak ránk odaát.
„Most küzdelmed véget ért, az Isten szólít el, de a szeretet nem hal meg, mindig velünk leszel. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, apósunk, nagypapánk, testvérünk, sógorom, rokonunk és barátunk, MORVAY GYULA életének 83. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása június 5-én, pénteken 14 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Ne emlékezz rám búsan, rokon, barát, add meg a könnyet, de élj és szeress tovább. Addig vagyok, míg élek szívetekben. Ember voltam mindig, ezért szeressetek. Gyásztól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, anyósunk és rokonunk, PÓLYA ANDRÁSNÉ szül. Kiss Judit méltósággal viselt, súlyos betegség után, 2020. 05. 26-án, életének 74. évében örökre megpihent. Temetése 2020. június 5-én 14 órakor lesz a győr-ménfőcsanaki Hegyalja úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Férjem, Édesapánk, Nagypapánk, Apósom, Testvérünk és Rokonunk, PAMMER BÉLA 62 éves korában csendesen elhunyt. Szeretett halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. 06. 05-én, pénteken 12 órakor lesz polgári szertartás szerint a rajkai temető ravatalozójában. Kérjük, hogy a gyászolók együttérzésüket egy szál virággal fejezzék ki. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek. (Juhász Gyula) Tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy Kedves Édesanyánk, Anyósunk, Nagymamánk és Rokonunk, KILÁCSKÓ LÁSZLÓNÉ szül. Kovács Etelka életének 85. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. június 6-án, szombaton 13 órakor lesz a lébényi evangélikus temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Többé soha nem gyúl ki halvány-furcsa mosolya. Szegény a forgandó, tündér szerencse, hogy e csodát újólag megteremtse. (Kosztolányi Dezső) Szomorú szívvel tudatjuk rokonainkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel, hogy VECSEY TAMÁS órás 2020. május 22-én, életének 74. évében elhunyt. 2020. június 5-én, pénteken 15 órakor a mosoni temetőben veszünk végső búcsút tőle. Megköszönjük mindazoknak az együttérzését, akik osztoznak fájdalmunkban. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló családja
„Úgy volt ő jó, ahogy volt, ahogy élt, hitt és remélt. Ahogy szeretett, ahogy az emberekre tekintett. Úgy volt ő jó, ahogy volt, bárcsak volna, bárcsak lenne még.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, MOLNÁR ISTVÁN „Lisztes” életének 69. évében, türelemmel viselt betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 5-én, pénteken 17 órakor lesz a bőnyi temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 16.15 órakor tartunk a helyi katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, anyósom és rokonunk, WELLNER ERNŐNÉ életének 79. évében elhunyt. Temetése 2020. június 4-én, csütörtökön 16 órakor lesz a himodi temetőben. Előtte, 15.35 órakor engesztelő szentmise a helyi kultúrotthonban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapám, nagypapánk, apósom, sógorunk, keresztapám és rokonunk, GEREZSDI ZOLTÁN postás Zoli életének 79. évében, rövid szenvedés után elhunyt. Temetése 2020. június 5-én, pénteken 17 órakor lesz a pázmándfalui temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 16.30 órakor mondatunk a helyi katolikus templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, TAKÁCS PÉTER a Győri Likőr Zrt. nyugdíjasa életének 69. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 5-én, pénteken 11 órakor lesz a győri Szentlélek-templom altemplomában, gyászmisével egybekötve. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel és soha el nem múló szeretettel emlékezünk DÖBRÖNTEI SÁNDORNÉ szül. Benkovics Zsuzsanna halálának 5. évfordulójára. Kétség nem győzhet rajtad itt, hulljon bár könnyek árja: akit szerettél, nincs-e mind veled, szívedbe zárva? (Emily Brontë) Szerető családod
Szomorú szívvel emlékezünk, MOLNÁR IRÉN volt szárföldi lakos HALÁLÁNAK 15. ÉVFORDULÓJÁRA. Múlnak az évek, de a lélek nem feled, mert összeköt minket az emlék és a szeretet. Testvéreid és családjuk
Soha el nem múló szeretettel emlékezünk ŐSZIK LÁSZLÓ halálának 48. és FARKAS ANNA halálának 14. évfordulóján. Szerető fiatok, János és családtagjai