Hallgassa élőben!

Mit rejtenek a Khufu piramis kamrái?

Több mint 4500 éve zárja el egy mészkő ajtó a kutatók, felfedezők elől Khufu nagy piramisának déli kamráit. Ez az ajtó titkokat rejthet. A világ legnagyszerűbb civilizációjának titkait.

Két nemzetközi hírű régész leereszkedett a nagy piramis szívébe, az eddig ismeretlen sírkamrába. Dr. Zahi Hawass – a National Geographic kutatójaként az ókor egyik legjoobb ismerője – a Gizai piramisoknál végzett feltárások vezető archeológusa. Dr. Mark Lehner az ókori királyságok szakértője. Azt a rejtélyt kutatják, kik építették a világ hét ókori csodájából egyedüliként fennmaradt gizai piramisokat?

A titokzatos kőtömb a nagy piramis királynői termeit zárja el a külvilágtól. A technika legújabb vívmányainak, a különleges érzékenységű kameráknak, a világ legkisebb földalatti radar-antennájának köszönhetően szeptember 17-én az Egyiptom: a titkos kamrák feltárulnak című filmben, beleshetünk az ajtó mögé.

A National Geographic Channel filmje háromdimenziós grafikák segítségével reprodukálja a Gizai-fennsík, a nagy piramis és a Szfinx építését. A nézők szemtanúi lehetnek, amint 20 ezer legendás piramisépítő a helyére tesz több mint 2 millió kőtéglát, melyeknek súlya egyenként akár a 40 tonnát is meghaladja. Vajon hogy sikerült úgy megépíteniük ezeket a 140 méter magas és 230 méter széles monstrumokat, hogy évezredek óta a helyükön állnak?

A sivatag homokja évszázadokon át rejtette a piramisok építőinek kilétét – csontjaikat, otthonaikat, műhelyeiket, utcáikat és kikötőiket. A régészek most rábukkantak a gizai dolgozó-temetőre. Zahi Hawass szerint ezek a sírok és a bennük talált leletek az egyiptomi társadalomról alkotott minden eddigi elképzelésünket gyökereiben megváltoztatták. Némelyik sír csonkagúla alakú és vályogtéglából készült, mások pedig négyszögletűek és kőből, mészkőből építették őket. Sokuk még feltárásra vár.

– A legfantasztikusabb lelet, amit találtam, – mondta a régész professzor – a nagy piramishoz tartozó sír volt, ahol Kai főpap feküdt. A sír Khufu fáraó uralkodása idejéből származik gyönyörű falfestményekkel. Az egyik kép Kai lányát ábrázolja, amint gyöngéden átkarolja apját. A falakon lévő feliratok, melyeket az öt feltárt helyiségben találtunk, a legfontosabb felfedezés. Ezek a feliratok megemlítik a munkásokat mint Khufu fáraó barátait. Az egyik kőtáblán az olvasható: “Khufu uralkodásának 17. évében.” Ezt bárki írhatta, még akár egy munkás is a piramisépítők közül. A munkások sírjaiban iparosok, műszaki rajzolók, sírkészítőkhöz nevét és rangját láttuk felírva.

Találtunk olyan sírokat, amelyekben a piramis keleti, vagy a nyugati oldalának a munkafelügyelője, vagy a kötelek felügyelője, a kikötő vezetője nyugodott. Ezek a címek sokat elárulnak a piramisépítőkről, arról az összehangolt munkáról, melynek megszervezése kulcsfontosságú volt e hatalmas építmény létrehozásakor.

A több mint hatszáz, most fellelt csontváz rengeteg új információval szolgált. Kiderült, hogy a munkások halálozási kora igen alacsony, 30-35 év volt, a hivatalnokok pedig az 50-60 évet is megérték. A csontanalízis kimutatta, hogy az itt eltemetettek izületi gyulladásban szenvedtek és a fokozott igénybevétel jele is ott vannak a hátukon, jelezve, hogy ezek az emberek hatalmas súlyokat mozgattak meg életük során.

A munkások temetőjének tanulmányozásakor a röntgentesztek és a névelemzések során kiderült, hogy csakis egyiptomiak lehettek az építők. Nemzeti kérdés volt a piramis megépítése, Alsó- és Felső-Egyiptom minden háztartásából érkezett munkaerő és ellátmány. Biztosak lehetünk benne, hogy nem zsidók építették a piramisokat, nem egy eltűnt civilizáció tagjai és nem is az űrlények. Egyes tények – mint a települések elhelyezkedése, a hieroglifák a sírokon, az egyedülálló megnevezések – segítenek összerakni a kirakós játék hiányzó darabjait.

A dolgozók temetőjében, az ősi sírban megtalálták Egyiptom legidősebb sértetlen szarkofágját, melybe belevésték tulajdonosának foglalkozását. Ő volt az ún. Közigazgatási Terület munkavezetője, akinek 4500 éves szarkofágját a tévénézők szeme előtt bontják fel.

A szarkofág mészkőből készült és a ragasztóanyag, ami összefogja, teljesen sértetlen. Tehát még soha nem nyitották ki – magyarázza a régész professzor. – Remélem, hogy egy múmiát találunk benne. Ha igen, az lesz a valaha talált legöregebb múmia. A sír elhelyezkedése és gazdagsága azt mutatja, hogy a halott fontos pozíciót töltött be.

mti

Az Európai Bizottság nyárig a felnőtt lakosság 70 százalékát beoltatná
Margarítisz Szkínász uniós biztos a koronavírus-járvány legyőzése érdekében bemutatott, gyakorlati útmutatásokat tartalmazó javaslatokat ismertette.
Hollandiával az együttműködés sokkal jobb lenne, ha a kölcsönös tiszteleten alapulna
Szijjártó Péter reméli, hogy a kiválóan működő gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok egy idő után majd a politikai kapcsolatokra is pozitív hatással lesznek.
Piros falfirkák lepték el egész Zircet – fotók
Piros festékkel fújta le a felületeket egy 26 éves helyi férfi, a zirci rendőrök elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki.
Vadászni ment a szabadnapos rendőr, körözött bűnözőt fogott
A rendőrnek a körözési nyilvántartásból volt ismerős a férfi arca.
Gyász
Fájó szívvel emlékezünk SIPŐCZ PÁLNÉ szül.: Varga Éva halálának 2. évfordulója alkalmából. Csendes a temető, nem jön felelet. Arcomat mossák a keserű könnyek. Hideg sírköveden kezem pihentetem, itt vagyok nálad, rád emlékszem. Ha majd egyszer én is lehunyom a szemem, nem fáj semmi, mert ott leszel velem. Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökkre. Örökké szerető családod!
„Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el. Aludd szépen örök álmod, soha nem feledünk el. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk és rokonunk, ZOKOB MIHÁLYNÉ szül. Lázár Ágnes volt véneki lakos életének 89. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 22-én, pénteken 15 órakor lesz a győrszentiváni új temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, örök álmát őrizze béke és nyugalom. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Férjem, Édesapánk, Apósunk, Nagypapánk, Testvérünk, Sógorunk és Rokonunk, BEKE PÉTER volt hédervári kántor életének 71. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. január 22-én 15 órakor lesz a hédervári temetőben. Előtte engesztelő szentmise szűk családi körben 14.15 órakor. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és részvétüket egy szál virággal kifejezik. A járványra való tekintettel a részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A Gyászoló Család
„Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De egy könnycsepp a szemünkben érted él, egy gyertya az asztalon Érted ég. S bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, szívből szeretünk, s nem felejtünk Téged.” Fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Jó Feleségem, Édesanyánk, Nagymamánk, Anyósunk, Testvérünk, Sógornőm és Rokonunk, FEKETE LAJOSNÉ szül. Bánovits Ilona életének 83. évében váratlanul elhunyt. Temetése január 21-én, csütörtökön 13 órakor lesz a hédervári temetőben. Engesztelő szentmisét lelki üdvéért a temetés után, 13.45 órakor tartunk a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, örökre elmentél. Szereteted szívünkben örökké él.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyám, Nagymamánk, Testvérünk és Rokonunk, FELSŐ JÓZSEFNÉ szül. Török Mária életének 85. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Küzdöttem erővel, de mint a büszke fák, végül is ledőltem.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk, apósunk, testvérünk, rokonunk és szomszédunk, GERE ISTVÁN farádi lakos 78 éves korában, szerető családja körében csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 22-én, pénteken 13 órakor lesz a farádi evangélikus temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Csoda volt, hogy éltél és minket szerettél. Nem haltál te meg, csak aludni mentél.” Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, édesanyánk, nagymamánk, anyósunk és rokonunk, GŐSI JÁNOSNÉ szül. Budai Katalin ménfőcsanaki születésű, enesei lakos életének 66. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 21-én 13 órakor lesz az enesei temetőben. Kérjük, hogy a szeretet és a tisztelet jelét egy szál virággal fejezzék ki. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapám, nagypapánk, dédim, apósom és rokonunk, ID. BABOTH GÉZA tárnokréti lakos életének 93. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 21-én 13 órakor lesz a tárnokréti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Monda nékik Jézus: Én vagyok a feltámadás és az élet: Aki hisz énbennem, ha meghal is, él; és aki csak él és hisz énbennem, soha meg nem hal.” (János 11: 25-26) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, apósom, testvérünk, rokonunk és ismerősünk, KOZMA JÓZSEF a Kisalföld Volán nyugdíjasa életének 63. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. január 22-én, pénteken 14 órakor lesz a győr-szabadhegyi Szabadi úti új temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett testvérünk, keresztapám, nagybátyám és sógorom, LOVÁSZ LÁSZLÓ ERNŐ életének 69. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 21-én, csütörtökön 13 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, anyósom, testvérünk, sógornőnk és rokonunk, MARC GEORGINA életének 67. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása január 21-én, csütörtökön 15 órakor lesz Mosonmagyaróváron, a Feketeerdei úti új temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesapánk, Nagypapánk, Fiunk, Testvérünk és Rokonunk, OCSKÓ RÓBERT 55 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 18-án szűk családi körben megtörtént. Mindazok, akik szeretnének végső búcsút venni Tőle a szabadhegyi Szabadi úti temetőben, kegyeletüket a szülői sírnál róhatják le. Gyászoló család
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy szerettünk, RUGOVICS LAJOS életének 88. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 20-án 14 órakor lesz a beledi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk és rokonunk, SZALAY GYŐZŐNÉ szül. Simon Ilona életének 89. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2021. január 21-én, csütörtökön 14 órakor szűk családi körben lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél, most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Drága Édesanyánk, Isten Veled. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, ÖZV. NAGY SÁNDORNÉ „Marika madám” szül. Fazekas Mária lipóti születésű, csornai lakos életének 93. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 21-én 15 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. A temetés után, 16.45 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a premontrei templomban. Ezúton mondunk köszönetet a csornai napközi, a magyarkeresztúri, a pásztori gondozási központ és az óvári Karolina Kórház minden dolgozójának az áldozatos munkájukért, valamint mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Kérjük, hogy a szeretet és a tisztelet jelét egy szál virággal fejezzék ki. Tisztelettel kérjük a járványügyi szabályok betartását, és a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család „Földi utam végén kicsit még megállok, Isten áldását kérem még reátok.