Egyperces

2016.04.21. 15:47

Milliós bírságot szabdtak ki a TV2-re

Egy tavaly év végén vetített játékfilm nem megfelelő korhatár-besorolása miatt 1,25 millió forint bírságot szabott ki a Médiatanács a TV2-re. A testület egy dokumentumfilm támogatásáról és több kisközösségi és körzeti rádióval összefüggő ügyben is döntött - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták: azért bírságolták meg a TV2-t, mert az a Komancsok holdja című játékfilmet 16-os korhatár-kategória helyett 12-esbe sorolta, és délben vetítette a 21 óra utáni idősáv helyett. Szigorúbb besorolást indokolt volna, hogy a filmben naturalisztikusan erőszakos, félelemkeltő képsorok és egy öngyilkossági jelenet is látható volt. A nézettségi adatok szerint a 16 éven aluli nézők közül hozzávetőlegesen 18 ezren láthattak legalább egy percet a műsorból.


A Médiatanács a gyerekek védelme érdekében, a televíziók jövőbeni jogkövető magatartásának ösztönzésére a fokozatosság és arányosság elve alapján határozta meg a jogkövetkezmény típusát és annak 1,25 millió forintos mértékét. A testület idén ezzel együtt eddig hatszor szabott ki korhatár-besorolási bírságot, több mint 17 millió forint értékben - közölték


A testület legutóbbi ülésén a 90 éves Kallós Zoltán néprajztudósról szóló portréfilm forgatásához 1,55 millió forint azonnali támogatást ítélt meg a Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázatán. Az összeg lehetővé teszi, hogy a Hollós László rendező-producer vezette stáb felvételeket készítsen júniusban a néprajzkutató és népzenegyűjtő ünnepélyes köszöntésekor, és interjúkat vegyen fel a tudóssal, illetve tanítványaival, barátaival, munkatársaival. 


A teljes filmet az Ember Judit- vagy a Kollányi Ágoston-pályázaton támogathatja majd a médiatanács, hiszen az azonnali támogatásban részesülő alkotók kötelesek indulni a soron következő dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmes pályázaton - fűzték hozzá.


Több kisközösségi és körzeti rádióval összefüggő ügyben is döntött a testület. Az Abádszalók 89,2 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítását célzó pályázaton a testület az egyedüliként pályázó Auris Média Kft.-t nyilvánította nyertessé, amely a tiszafüredi 88,7 MHz-en szóló Tisza-tó Rádió vételkörzet-bővítéseként működik majd.


A Médiatanács a Viacom Kft. kérelmére engedélyezte, hogy a vállalkozás három médiaszolgáltatási jogosultsága, a szolnoki, a karcagi és a tiszakécskei hálózatba kapcsolódjon szolnoki központtal, és napi 20 órában azonos műsort sugározzon hallgatóiknak. A testület a Budapest 95,8 MHz hasznosítási jogosultságát elnyerő Rádió Rock szolgáltatójának kérelméhez is hozzájárult, amely alapján a közösségi körzeti médiaszolgáltatás megkezdésének határidejét május 14-ről június 30-ra módosította.


A balkányi kisközösségi Alfa Rádió üzemeltetője 60 napos ideiglenes szerződést köthet a médiatanáccsal, tekintettel arra, hogy április 14-én a testület közzétette a kisközösségi médiaszolgáltatásokra vonatkozó pályázati felhívást, de a pályázati eljárás még nem zárult le, a médiaszolgáltató jogosultsága viszont április 23-án lejár.


A kiskunfélegyházi Radio Smile szolgáltatójára 60 ezer forint bírságot szabott ki a médiatanács, mert a kisközösségi rádiónak a hatósági ellenőrzési mintavételbe bekerült tavaly decemberi műsorhetében burkolt reklámok hangzottak el, továbbá megszegte szerződéses vállalásait, illetve a médiatörvényt, mert kevesebb magyar zenét és közszolgálati tartalmat sugárzott az előírtaknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!