kicsit megváltoztatta a világot

2021.05.14. 15:10

Meghalt a post-it cédula feltalálója

Meghalt 80 évesen a post-it cédula egyik feltalálója, Spencer Silver kémikus – közölte a 3M vállalat, melynek több tízezer terméke közül a kis ragasztós papírdarab az egyik legismertebb.

A pro-democracy protester writes on a post-it note along with other messages displayed on whiteboards during a rally to denounce the use of the lese majeste law, under section 112 of the penal code, in Bangkok on December 10, 2020. (Photo by Jack TAYLOR / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jack Taylor

Silver május 8-án hunyt el otthonában a család gyászjelentése szerint. A férfi 1968-ban a cég laborjában dolgozott, amikor egy egyedülálló ragasztószert fedezett fel – írta a 3M.

Az új szerrel könnyen oda lehetett erősíteni a cédulákat a felületekhez, le is lehetett venni, sőt akár máshova is fel lehetett ragasztani anélkül, hogy nyomot hagyott volna.

Silver éveken át kereste, hol lehetne a gyakorlatban hasznosítani a ragasztót, olyan megoldásnak hívta, amely még „keresi a problémát”.

1974-ben kollégájának, Art Frynak támadt az az ötlete, hogy használják a ragasztót könyvjelzőkön, így nem esnének ki a daloskönyvből, amelyből a templomban énekel.

A terméket eredetileg Press 'n' Peel cédulának hívták, de 1977-ig nem dobták piacra, és 1980-ig nem is aratott sikert. Ekkor nevezték el post-itnek.

Ma ez a 3M fogyasztóknak szánt termékei közül az egyik legnépszerűbb.

Silver 1996-ban a cég kutatójaként ment nyugdíjba, miután 37 találmányát szabadalmaztatta. Számos díjat is nyert, köztük 1998-ban az Amerikai Kémiai Társaság kreatív feltalálóknak alapított elismerését – írta megemlékezésében a 3M.

Borítókép: Egy jogszabálymódosítás ellen tiltakozó tüntető írja üzenetét post-it címkére Bangkokban / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!