sétálhatunk is vele

2021.05.07. 09:28

Még pingvinoviba jár Manfréd, a debreceni állatkert három hónapos sztárja

Újabb fiókával gyarapodott a debreceni nagyerdei állatkert immár 24 tagú, valaha volt legnépesebb pápaszemespingvin-kolóniája. A csütörtökön bemutatott három hónapos Manfréd egyelőre a pingvinóvodában nevelkedik, és várhatóan ősz végén csatlakozhat a kolónia többi tagjához – közölte az intézmény vezetője az MTI-vel.

Forrás: Hajdú-bihari Napló

Fotó: Matey István

Nagy Gergely Sándor azt írta:

a jövevény másfél éves koráig még jól megkülönböztethető lesz felnőtt társaitól, mivel csak akkorra vált majd át teljesen a faj jellegzetes fekete-fehér szmokingjára.

Afrika egyetlen pingvinfaja, a pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) a kontinens déli csücskének partvidékén és a környező szigeteken őshonos. Magyar elnevezését a szeme fölötti csupasz, rózsaszín foltról kapta, amely a hőszabályozásban segíti: ha megemelkedik a pingvin testhőmérséklete, több vér áramlik erre a területre, majd hűl le a környező levegő által – magyarázta a szakember.

Fotó: Matey István / Hajdú-bihari Napló

A pingvinekre jellemző fekete-fehér frakk csak a szárazföldön feltűnő viselet, mivel úszás közben kiváló rejtőszínként szolgál: az állat fekete háta a sötét víztükörbe, fehér hasa pedig a vízen áttetsző napos égboltba olvad bele, egyaránt megtévesztve a prédaállatokat és a potenciális ragadozókat.

A fajt eredeti élőhelyén elsősorban a táplálékforrásait veszélyeztető ipari léptékű túlhalászat, illetve az olajszennyezés fenyegeti, ezért jelenleg veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján

- tette hozzá Nagy Gergely Sándor.

Elmondta azt is, hogy a debreceni állatkert 2008 óta ad otthont pápaszemes pingvineknek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében.

Az elmúlt években a látványetetések és a pingvinovi növendékeinek napi egészségügyi sétája igazi közönségkedvenccé tette a pápaszemes pingvineket Debrecenben. Utóbbira – Magyarországon egyedülálló módon -

a látogatók is elkísérhetik a Nagyerdő fái alatt totyogó állatokat.

Az intézmény május 1-jei újranyitásával mindkét programelem visszatért az érdeklődők nagy örömére – emelte ki az állatkert igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!