látogatható

2021.09.15. 12:12

Másfél évtized után újra megnyitották Dzsószer fáradó déli sírját

A 2006-ban kezdődött restaurálás során megerősítették a földalatti folyosókat, felújították a véseteket és a csempézett falakat, és kiépítették a világítást.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Másfél évtizedig tartó restaurálás után újra megnyitották a látogatók előtt kedden Szakkarában a lépcsős piramisáról híres Dzsószer fáraó úgynevezett Déli sírját, az ókori Egyiptom legkorábbi, 4700 éves nagy kőépítményét.

A fáraó síregyütteséhez tartozó, a lépcsős piramistól délre fekvő sírt vélhetően szimbolikus célokra, esetleg az uralkodó belső szerveinek elhelyezésére építették i.e. 2667 és 2648 között. A nagyrészt föld alatt elhelyezkedő építmény vésett hieroglifákkal és csempékkel díszített folyosók labirintusából áll, központi fekvésű temetkezési kamrájában egy, a III. dinasztia idejéből származó hatalmas gránitburkolatú szarkofággal.

A fáraó valódi nyughelye a lépcsős piramisban található, a legrégebbi ismert piramisban, az ókor első monumentális építményeinek egyikében.

A 2006-ban kezdődött restaurálás során megerősítették a földalatti folyosókat, felújították a véseteket és a csempézett falakat, és kiépítették a világítást.

A szakkarai nekropolisz az ókori Egyiptom egyik fővárosának, Memphisznek a legősibb temetője, hét kilométer hosszú nekropolisza.

Tizenegy piramist foglal magába és ősi tisztségviselők sírjának százait.

A Dzsószer-piramist 2020 márciusa óta zárva tart restaurálás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!