égi áldás

2020.01.17. 11:53

Már második napja heves esőzések vannak Ausztráliában

A régen várt eső nagy segítség a tavaly szeptember óta tartó, példátlan méretű és időtartamú tűzvész elleni küzdelemben. A lángok Magyarországnál nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet. A tűzvészben 29-en haltak meg.

East Lynne, 2020. janur 17. Bozttzbl kimentett keleti szrke riskenguru-klykk Kevin s Lorita Clapson nkntes llatgondozk, a vadon l llatok WIRES nev mentszervezete tagjainak udvarn a Sydney-tl dlre fekv East Lynne teleplsen 2020. janur 14-n. A kontinensorszgot sjt erd- s bozttzekben eddig legkevesebb 28-an vesztettk letket, mintegy ktezer otthon semmislt meg, s tbb szzezren knyszerltek lakhelyk elhagysra. Hatalmas kr keletkezett az lvilgban, egymillird emls, madr s hll pusztulhatott el. MTI/EPA-AAP/Steven Saphore

Forrás: MTI/EPA-AAP

Fotó: Steven Saphore

Már második napja heves esőzések vannak Ausztrália keleti részén, a bozóttüzek pusztította területen,

ami jelentősen elősegíti a tűzoltók munkáját, hogy a többtucatnyi tűzfészket ellenőrzésük alá vonják

- közölték pénteken a helyi hatóságok.

A kontinensnyi országban az elmúlt hónapokban keletkezett szárazság és szezonális bozóttüzek okozta válságot tovább súlyosbította a klímaváltozás okozta felmelegedés.

Pénteken tíz év óta nem tapasztalt heves esők áztatták egyes régiók talaját a legjelentősebb lángtengerek közelében.

Új-Dél-Wales állam tűzoltóinak közleménye szerint

„az elmúlt 24 órában a tűz mardosta területek nagyobb részén esett az eső, ami nagyszerű hír. Szorítsunk, hogy ez így maradjon az elkövetkező napokban”

- írták.

Az államban mintegy harminc tűzfészket tartanak nyilván. A szomszédos Victoria államban is többtucatnyi tűz ég.

Nem mindenhová érkezett azonban „égi áldás”, mert Ausztrália második legnagyobb szigetén, a Kenguru-szigeten, ahol kivételes gazdagságú a növényi- és állatvilág, nem volt eső.

A lángok itt komoly károkat okoztak a sziget nemzeti parkjában, odaveszett a koalák nagy többsége, teljes kihalással fenyegetve populációjukat.

Ez azt jelzi, továbbra is vágyálom, hogy Ausztrália keleti és déli részén általános lesz az elkövetkező napokban a csapadékos időjárás.

 

A helyi idegenforgalmi hivatal adatai szerint a bozóttüzek miatt a tavalyi évhez képest 3,1 milliárd dolláros visszaesés keletkezett az idegenforgalomban.

Borítókép: Bozóttűzből kimentett keleti szürke óriáskenguru-kölykök Kevin és Lorita Clapson önkéntes állatgondozók, a vadon élő állatok WIRES nevű mentőszervezete tagjainak udvarán a Sydney-től délre fekvő East Lynne településen 2020. január 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!