gasztronómia

2019.10.03. 08:13

Már a tortellinit is hamisítanák a muszlimok miatt

Sertéshús helyett csirkehússal töltött tortellinit készítene az olaszországi Bologna püspöke egy közelgő vallási ünnep alkalmából, hogy azt a muszlim vallásúak is fogyaszthassák. Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter szerint ez sértés az olasz gasztronómiai kultúrára nézve, amit „épp most próbálnak eltörölni”.

Forrás: Shutterstock

A bolognai püspök tiszteletből sertéshúsmentes tortellinit készítene ebédre. Ez olyan, mintha Umbriában szőlőmentes vörösbort készítenének [a muszlim vallásúak iránti] tiszteletből. Észrevették, hogy éppen most próbálják eltörölni a történelmünket, kultúránkat?

- fogalmazott Matteo Salvini közép-olaszországi kampánykörútjának keddi állomásán, Attigliano városában.

A V4NA cikke szerint Olaszország volt belügyminiszterét Bologna püspökének, Matteo Zuppinak a terve háborította fel, aki csirkehúsosra cserélné a hagyományos sertéshúsos tortellinit, hogy a muszlim vallású migránsok is fogyaszthassanak a város védőszentje, Szent Proculus (San Petronio di Bologna) ünnepére készülő ebédből.

Fantasztikus vendégváró étel lenne, de az már nem tortellino lenne. El a kezekkel a tortellinótól!

- idézi egy helyi orvos, Cesare Casini véleményét a Huffington Post hírportál olasz változata.

Lucia Borgonzoni, az olasz kulturális örökség minisztériumának volt államtitkára is Salvini mellé állt az olasz kulináris kultúra védelme szempontjából fontos kérdésben.

Már a tortellini receptjét is megmásítják, csak hogy az iszlamisták kedvében járjanak, ez szégyen! Egyesek ezt integrációnak nevezik, számomra azonban ez az olasz hagyományok elleni támadás, semmi köze az integrációhoz. Elég lett volna sima [sajtos vagy pestós] tortellonit főzni, ha iszlám-barátabbak akartak volna lenni. De azzal nem kavartak volna vitát, és nem sértették volna meg egy egész város kultúráját

- mondta a Lega politikusa

A bolognai püspök azt is kezdeményezte, hogy a kedvelt tradicionális olasz felvágottból, az évszázadok óta sertéshúsból készülő mortadellából is készítsenek csirkehúsos változatot a hétvégi Szent Proculus-ünnepre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!