páratlan források

2019.09.20. 18:08

Keresztbe tehet a régészeknek a mexikói határra tervezett fal

A fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat által készített jelentés szerint.

USA, Arizona, hiker at Organ Pipe Cactus National Monument, saguaro cactus (Carnegie gigantea), cliff.

Forrás: AFP

Fotó: Brigitte Merle

A Sonora-sivatag ezen térsége páratlan természeti és kulturális források otthona – hívták fel a figyelmet a 123 oldalas belső jelentés készítői, akik a Délnyugat-Arizonában húzódó, 11,3 mérföld hosszú határszakaszon júniusban végzett vizsgálódásuk eredményeit összegezték.

A legismertebb oszlopkaktuszról, a 15 méter magasra is megnövő saguaro vagy más néven kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma.

A park 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik.

A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

Júniusban a parkszolgálat régészei öt napon át mérték fel a térséget, ahol már 10 500 éve is éltek emberek.

A jelentést megszerző The Washington Post amerikai napilap szerint a belbiztonsági minisztérium egy 2005-ös törvényre támaszkodott, hogy elállhasson a szövetségi előírásoktól, köztük a régészeti források védelmét célzó törvény előírásaitól, amelyek lelassíthatták vagy megakadályozhatták volna a határfal építését Arizona államban.

Korábbi kutatásokban a szakemberek 17 régészeti lelőhelyet azonosítottak, amely „valószínűleg teljesen vagy részben megsemmisítenének az építkezéssel”.

Júniusi felmérésükben öt újabb olyan régészeti lelőhelyet azonosítottak, amely érintett lehet.

Borítókép: oszlopkaktuszok az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!