átképezték

2020.05.04. 18:04

Keresőkutya segíti a bozóttüzeket túlélő koalák felkutatását

Bear eddig csaknem száz beteg és sérült koalát segített felkutatni Ausztrália azon területein, amelyeken bozóttüzek pusztítottak az elmúlt hónapokban.

A dehydrated and injured Koala receives treatment at the Port Macquarie Koala Hospital in Port Macquarie on November 2, 2019, after its rescue from a bushfire that has ravaged an area of over 2,000 hectares. - Hundreds of koalas are feared to have burned to death in an out-of-control bushfire on Australia's east coast, wildlife authorities said October 30. (Photo by SAEED KHAN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: SAEED KHAN

Eddig csaknem száz beteg és sérült koalát segített felkutatni egy speciális keresőkutya Ausztrália azon területein, amelyeken bozóttüzek pusztítottak az elmúlt hónapokban.

A Bear nevű négylábú tavaly nyár óta segíti a szakemberek munkáját a Sunshine Coast-i Egyetem keresőkutyákkal foglalkozó csapata, az International Fund for Animal Welfare (IFAW) nevű állatvédő szervezet és a helyi vadvédelmi csoportok közös kezdeményezésének keretében.

Az egyetem keresőkutyáit eredetileg a tudományos célú kutatások számára fontos állatok felkutatására használták, ám az ebek kulcsfontosságúnak bizonyultak a korábban bozóttüzek sújtotta területeken lévő sérült vadállatok megtalálásában.

„A katasztrófa sújtotta vidék nehéz terep, ám Bear számára ez jó lehetőség, hogy a szabadban legyen, játsszon és azt csinálja, ami szeret” – mondta a kutyával foglalkozó Romane Cristescu.

A mentőcsapat első lépésben egy drónra erősített hőkamerával térképezi fel, hogy mely területen vannak koalák, majd Beart küldik a terepre, hogy megmutassa, melyik fán rejtőznek az apró erszényesek. A vadvédelmi szakemberek ezután ellátják az állatokat, hogy biztosítsák a túlélésüket a vadonban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!