hívatlan vendég

2019.10.01. 12:00

Így védekezhetünk a poloskainvázió ellen

Hiába a redőny, a szúnyogháló, a poloskák a legkisebb rést is megtalálják arra, hogy bejussanak a lakásba. A kellemetlen szagú bogarak az ősz és a tél közeledtével melegebb búvóhely után néznek és a lakásban is megjelennek.

Forrás: Shutterstock

Jelentősen elszaporodtak a poloskák Magyarországon az utóbbi években. Az emberre ugyan nem veszélyes, de senki sem szeretne a lakásában ezekkel a bogarakkal együtt élni. A barna színű poloskák szinte bárhol megjelennek a lakásban, felmásznak mindenhova, a legkisebb rést megtalálva akár a ruhásszekrénybe is befészkelhetik magukat – írja a Mindmegette.

Ráadásul hiába ellenőrizzük a nyílászárókat, szellőztetés során be tudnak repülni a lakásba,

Szerencsére van néhány praktika arra, hogyan szabaduljunk meg tőlük. Azon kívül, hogy lecsapjuk őket, ugyanis rettenetes bűz marad utánuk.

Házi permetezőszer

Az egyik leghatékonyabb praktika egy olyan házi permetezőszer használata, amelynek hozzávalóit a konyhádban is megtaláljuk. Nem kell más ugyanis a keverékhez, mint ecet, szódabikarbóna és víz. Engedjünk fél liter langyos vizet egy kézi permetezőbe és keverjünk bele 1 teáskanál szódabikarbónát és fél kávéskanál ecetet. A permetezővel fújjuk körbe a nyílászárókat, növényeket. Ezzel a módszerrel hetekig távol tarthatjuk a poloskákat.

Készítsünk csapdát!

Ehhez a verzióhoz egy műanyag flakonra, ragasztószalagra és egy lámpára lesz szükség. Az alábbi videóban pedig megnézhetjük, hogyan készíthetjük el a poloskákat vonzó csapdát.

Fokhagymás permet

Hatékonyan működik a fokhagymás permet is. Fél liter vízben keverjünk el 1 evőkanál fokhagymaport, vagy nyomjunk bele 3 gerezd nyers fokhagymát és hagyjuk állni egy kicsit. Ezzel a permettel fújjuk be a növényeket, ablak-, ajtókereteket! A legjobb megoldás, ha a külső felületeket kezeljük ezzel a keverékkel, hogy ne legyen fokhagymaszag a lakásban.

Illóolajak

Mentával vagy teafaolajjal is távol tarthatjuk a bogarakat. Az illóolajat hígítsuk fel vízzel és a poloskák által gyakran látogatott területeket permetezzük be!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!