ritkaság

2019.11.25. 15:10

Felszínre hozták a tenger alá süllyesztett bálnacsontokat

A kutatók egy tetemről 58 tonna húst távolítottak el, majd a csontokat egy hálóban, súlyokkal lehúzva elhelyezték Newport közelében, hogy a víz alatti dögevő halak tisztára csipkedjék őket.

The 17-metre skeleton of a blue whale (Balaenoptera Musculus Linnaeus) is displayed at the National Museum of Rio de Janeiro on August 25, 2009 during the II International Congress of Paleontological Art "Dinos in Rio 2009", which will be held until August 30 in this Brazilian city. AFP PHOTO/VANDERLEI ALMEIDA (Photo by VANDERLEI ALMEIDA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Vanderlei Almeida

Három év után felszínre hozták a tudományos célból az amerikai Oregon partjainál a tenger alá süllyesztett kék bálna (Balaenoptera musculus) csontjait.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatóinak terve szerint a csontokat összeillesztik, tanulmányozzák, majd kiállítják.

Az elhullott bálnát 2015-ben mosta partra a víz az oregoni Golf Beachen.

Kivételesen ritka esemény, hogy érintetlen kékbálna-tetem kerüljön partra. Az egyetlen dokumentált eset is több mint 200 éve történt a mai Cannon Beach területén„ – mondta el Bruce Mate, az egyetem tengeriállat-kutató intézetének tudósa.

”A kék bálnák a legnagyobb állatok, melyek valaha éltek a Földön, nagyobbak, mint a legnagyobb dinoszaurusz„ – mondta Mate.

”Minden évben vannak a partoktól távoli vizekben kék bálnák. Amikor ezek az alapvetően mélytengeri állatok elpusztulnak, általában lesüllyednek a tengerfenékre, nem sodródnak partra„ – tette hozzá.

A kutatók a különleges bálnatetemről 58 tonna húst távolítottak el, majd a csontokat egy hálóban, súlyokkal lehúzva és egy merülőcsapat segítségével elhelyezték a Newport közeli területen, hogy a víz alatti dögevő halak tisztára csipkedjék őket. Amikor a szakértők eltávolították a húst a csontokról, az állat fejének oldalán szétrobbant erekből származó zúzódás nyomát látták. Ebből arra lehet következtetni, hogy

az állat élt, amikor elüthette egy nagy hajó és abba halt bele.

Mate elmondta: a hajóval való ütközés csak a végső csapást jelentette, mivel az állat már rossz egészségi állapotú volt. Véleménye szerint a hím bálna megközelítőleg három éve alultáplált volt.

Az elmúlt héten mind a 365 csontot felszínre hozták, köztük az 5,5 méteres állkapocscsontokat és egy 2900 kilogrammos koponyát.

A csontokat a közeli raktárba szállítják, ahol helyi önkéntesek segítségével el fogják távolítani róluk az olajat és zsírokat.

A hatalmas állati csontváz megtisztítása és összeállítása a szakértő szerint nagyjából egy évig fog tartani.

Mate szerint nagyon sok munkába kerül megtisztítani mindent. Nagyon fontos ugyanis eltávolítani az olajat, hogy megakadályozzák a csontok avasodását.

Ha összeállították, a csontvázat a newporti Hatfield Tengeri Kutatóközpont új, még építés alatt álló új épületében fogják kiállítani.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!