rocktörténet

2021.02.20. 15:10

Elárverezik a Radiohead egykori jegyzetfüzetét

Akár a 10 ezer font (4,1 millió forint) leütési árat is elérheti egy jövő heti aukción az a jegyzetfüzet, amelybe a Radiohead brit rockegyüttes tagjai ötleteltek a második albumuk készítésekor.

Philip Selway (L) and Ed O'Brien of Radiohead attend the 34th Annual Rock & Roll Hall of Fame Induction Ceremony at Barclay's Center on March 29, 2019 in New York City. (Photo by Angela Weiss / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Angela Weiss

A banda egy oxfordshire-i gyümölcskertészet használaton kívüli pajtájában dolgozott a The Bends című korongon 1993-ban.

A hangszereket és a hangosítási rendszert egy férfitól kölcsönözték, aki a próbák után mindig begyűjtötte a hangszereit és kitakarította a helyiséget.

A zenekar tagjai nem tartottak igényt semmire, amit a „stúdióban” hagytak a próbák végeztével, így a férfi maga dönthette el, hogy megtartja vagy kidobja az otthagyott holmikat. A rajzokkal, akkordokkal és dalszövegekkel telefirkált A2-es jegyzetfüzetet megtartotta és több mint 20 évvel később úgy döntött, hogy aukcióra bocsátja.

A szakértők szerint

a nyolcoldalas jegyzetfüzet „bepillantást enged a banda történetének egy meghatározó időszakába”.

A dokumentum két ismeretlen dal (Too Easy, Idiot Boy) vázlatait, a banda néhány klasszikusának, úgymint a Street Spirit (Fade Out) című számnak a szövegét és egy kiadatlan dal, a Dead Bank Clerk jegyzeteit tartalmazza.

Az Omega Auctions február 23-i árverésének tételei között szerepel egy 1960-as Fender basszusgitár, amelyet Jonny Greenwood használt a The Bends felvételeinél.

Múlt hónapban 7600 fontért cserélt gazdát az a demókazetta, amelyet a még középiskolában alapított On A Friday nevű zenekarként vettek fel a Radiohead tagjai.

Borítókép: Philip Selway (L) and Ed O'Brien, a zenekar tagjai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!