botanikai bravúr

2021.01.31. 18:44

Egy 17. században ültetett fa „klónjával” gazdagodott a római Villa Borghese park

A hatesztendős keleti platán (Platanus orientalis) egy több mint 400 évvel ezelőtt, Scipione Borghese bíboros által elültetett ritka egyed klónja. Borghese annak idején gyönyörű kerteket alakított ki műtárgyakkal teli római villája körül.

A bystander takes photographs of a plane tree (C), cloned from a rare specimen from the 17th century and cultivated in France, after it was planted in the park of Villa Borghese in Rome on January 26, 2021. - A plane tree with roots in the 17th century and a Greek god as an ancestor is now taking pride of place in one of Rome's most beloved parks. The six-year-old "Platanus Orientalis," is a clone of a rare specimen planted over 400 years ago by Cardinal Scipione Borghese, who built extensive gardens around his art-filled villa in Rome. The tree lovers behind the project told AFP the clone now planted in the Villa Borghese public park represents a real botanical feat hoped to ensure the longevity of Rome's majestic trees. (Photo by ANDREAS SOLARO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Andreas Solaro

Egy 17. században ültetett keleti platán „klónjával” gazdagodott a híres római Borghese park (Villa Borghese).

A Borghese park „Platánfa-völgyében” ma 11 olyan fa áll, amelyet még Borghese ültetett.

A Villa Borghese Barátai nevű társaság vezetője, Alix Van Buren, ezen fák egyikének, Adónisznak egy aprócska ágát ültette el évekkel ezelőtt egy cserépbe.

A palánta idővel átkerült Van Buren dél-franciaországi birtokának gazdag, napsütötte földjébe, hogy tovább erősödjön, ma pedig már a Borghese parkban áll az eredeti keleti platán szomszédságában.

„Megfelelő gondoskodás mellett ifjabb Adónisz több száz évig is elélhet, a jövő nemzedékeinek örömére” – írta Facebook-oldalán a társaság.

Az Örök Város régi platánfáinak „klónozásával” már sokszor megpróbálkoztak, de csak most először sikerült a „botanikai bravúr”. A társaság kutatókhoz fordult segítségért, hogy pontosan leírják a klónozási eljárás menetét.

Van Buren szerint a Borghese által ültetett fák a nyugati világ egyedüli régi keleti platánjai, amelyek városi környezetben élnek.

Borghese múzeumként működő villaépülete ma is őrzi a bíboros lenyűgöző szobor- és festménygyűjteményét, köztük Bernini- és Caravaggio-alkotásokat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!